In the study the authors compared two methods for determination of the internal coefficient of a grainy medium: that of the direct shearing and the triaxial compression, obtaining identical values of the parameter studied Moreover, the authors tried to determine whether the spatial orientation of grains distinguished affects the friction of grain against a smooth glass plate. The study shows that such an effect results from grains immobilization, while spatial orientation brings no further change in the friction properties.
W pracy porównano dwie metody wyznaczania współczynnika tarcia wewnętrznego ośrodka ziarnistego - bezpośredniego ścinania i trójosiowego ściskania, uzyskując identyczne wartości badanego parametru. Ponadto starano się ustalić, czy wyróżniona orientacja przestrzenna ziaren ma wpływ na tarcie ziarna o gładką płytę szklaną. Przeprowadzone badania wykazały, że wpływ taki posiada samo unieruchomienie ziaren, zaś orientacja nie powoduje dodatkowej zmiany własności ciernych.
В работе сравнены два метода определения коэффициента внутреннего трения зернистого центра и непосредственного среза и трехосного сжима, получив идентичные величины исследуемого параметра. Сверх того старались установить, влияет ли выделенная пространственная ориентация зерен на трение зерна на гладкой стеклянной пластинке. Проведенные исследования показали, что такое влияние показывает сама иммобилизация зерен,ориентация же не вызывает дополнительного изменения свойств трения.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00