Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Carbohydrate composition of gum, anthocyanin accumulation and leaf abscission in peach shoots induced by methyl jasmonate and/or ethylene

Tytuł:
Carbohydrate composition of gum, anthocyanin accumulation and leaf abscission in peach shoots induced by methyl jasmonate and/or ethylene
Skład węglowodanowy gum, akumulacja antocyjanów i odpadanie liści, procesów indukowanych przez jasmonian metylu i/lub etylen, w pędach brzoskwini
Autorzy:
Saniewski, M.
Miyamoto, K.
Ueda, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/804146.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 496, 2
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Sugar compositions of polysaccharide of gums hi peach shoots induced by methyl jasmonate (JA-Me), ethephon and their mixture were determined, resulting in successful identification of uronic acid(s) and neutral sugars: arabinose, galactose, xylose and mannose. This result suggests that the mechanisms of polysaccharides biosynthesis of gums induced by different hormones are quite similar or almost the same. JA-Me did not induce leaf abscission in cutting shoots but substantially accelerated with ethephon when it was simultaneously applied. No leaf abscission in intact growing peach shoots was found when JA-Me was applied in the middle of petiole but it was strongly stimulated by the simultaneous application of ethephon. JA-Me extremely stimulated anthocyanin accumulation in cutting peach shoots at natural light conditions. Ethephon simultaneously applied with JA-Me partially prevented the promotmg-effect of JA-Me on anthocyanin accumulation. The application of aminooxyacetic acid, an inhibitor of phenylalanine ammonia lyase, in natural light conditions, resulted in the inhibition of anthocyanin accumulation induced by JA-Me in cutting peach shoots. These results suggest that JA-Me and ethylene, not only independently but also cooperatively, play an important role in some physiological phenomena in peach shoots.

Analizowano skład węglowodanowy polisacharydów gum indukowanych w pędach brzoskwini przez jasmonian metylu (JA-Me), etefon i ich mieszaninę. We wszystkich polisacharydach gum zidentyfikowano kwas uranowy, arabinozę, galaktozę, ksylozę i mannozę, w podobnych ilościach. Może to świadczyć o podobnym lub takim samym mechanizmie biosyntezy polisacharydów gum indukowanych pod wpływem różnych hormonów. JA-Me nie powodował odpadania liści w odciętych i nienaruszonych pędach ale zasadniczo przyspieszał odpadanie liści indukowane przez etefon przy łącznym traktowaniu. Jasmonian metylu silnie stymulował akumulację antocyjanów w odciętych pędach w naturalnych warunkach świetlnych, a etefon częściowo hamował ten proces przy łącznym podaniu tych związków. Zastosowanie kwasu aminooksyoctowego, inhibitora amoniakoliazy fenyloalaniny w naturalnych warunkach świetlnych, spowodowało hamownie akumulacji antocyjanów stymulowanych przez JA-Me w pędach brzoskwini. Otrzymane wyniki sugerują, że jasmonian metylu i etylen, pełnią ważną rolę w regulacji różnych procesów fizjologicznych w pędach brzoskwini, zarówno niezależnie od siebie jak i w wyniku współdziałania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies