Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Analiza metod pomiaru ekspandowania ekstrudatow

Tytuł:
Analiza metod pomiaru ekspandowania ekstrudatow
Autorzy:
Rzedzicki, Z
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/804119.pdf
Data publikacji:
1996
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
nasiona straczkowe
ekspandowanie
ekstruder jednoslimakowy
groch
kasza kukurydziana
metody pomiarow
ekstrudaty
wlasciwosci fizyczne
pomiary
bobik
surowce roslinne
ekstruzja
fasola
ekstruder dwuslimakowy
soczewica
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1996, 430; 105-111
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Podstawową cechą produktów ekstrudowanych jest ich wyekspandowanie. Dotychczas jednak nie dopracowano się zunifikowanych metod pomiarowych do oceny tej właściwości fizycznej. Powszechnie stosowana metoda pomiaru ekspandowania promieniowego jest nie do przyjęcia, ponieważ nie zapewnia porównywalności wyników w szerszym przedziale parametrów procesu. Ekspandowanie promieniowe może być wiarygodną cechą, ale tylko przy stosowaniu tych samych surowców o zbliżonym składzie chemicznym, zbliżonych właściwościach fizycznych i przy zachowaniu zbliżonych warunków wytłaczania. Przeprowadzone badania porównawcze na szerokiej grupie surowców wykazały, że do oceny wyekspandowania ekstrudatu najlepiej nadaje się jednak gęstość właściwa. Ta właściwość fizyczna pozwala także na określanie współzależności i korelacji z innymi właściwościami fizycznymi np. wodochłonnością, teksturą, twardością itp.

The basic feature of extruded products is their expanding. However, there haven’t been worked out any standardised measurement methods to estimate this physical property. A widely applied method for radial expantion measurement can not be accepted as it does not afford possibilities for results comparability in the wider interval of the process parameters. This radial expantion can be a reliable feature only when the same materials of approximated chemical composition and physical properties are used in the same extruding conditions. The comparative investigations that were carried out on a wide group of materials proved specific density to be most useful for extrudate expantion estimation. This physical property also lets determine some interdependence and correlations with other physical properties like WAI, texture, hardness and so on.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies