Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Genetyczne i chemiczne zróżnicowanie kilku odmian skorzonery (Scorzonera hispanica L.)

Tytuł:
Genetyczne i chemiczne zróżnicowanie kilku odmian skorzonery (Scorzonera hispanica L.)
Genetic and chemical diversity of several scorzonera (Scorzonera hispanica L.) cultivars
Autorzy:
Dolota, A.
Dabrowska, B.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/803931.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 497, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przedmiotem badań było siedem odmian skorzonery (Scorzonera hispanica L.), a mianowicie Einjährige Riesen, Meres, Prodola, Lange Jan, Maxima, Westlandia i Duplex. Zanalizowano tożsamość genetyczną tych odmian metodą PCR i stwierdzono ich odrębność. Zbadano wartość odżywczą korzeni oznaczając zawartość potasu, żelaza i magnezu, sumę polifenolokwasów oraz ich skład jakościowy metodą chromatografii gazowej. Badane odmiany skorzonery są bogatym źródłem potasu, żelaza i magnezu. Zawartość potasu wahała się od 344,7 mg% do 412,3 mg%, zawartość żelaza od 22,47 mg·kg⁻¹ do 43,3 mg·kg⁻¹, a zawartość magnezu od 0,11 mg% do 0,14 mg%. Korzenie badanych odmian różniły się istotnie zarówno ogólną zawartością polifenolokwasów, jak i ich składem jakościowym, a wśród zidentyfikowanych składników stwierdzono wiele podnoszących właściwości lecznicze skorzonery. Największa różnorodność związków fenolowych charakteryzowała holenderską odmianę Maxima.

The roots of seven scorzonera (Scorzonera hispanica L.) cultivars, the Einjährige Riesen, Meres, Prodola, Lange Jan, Maxima, Westlandia and Duplex were examined. Their genetic identity was analysed by the PCR method, which revealed their genetic distinction. The nutritive value of the roots was probed by determining the content and qualitative composition of potassium, iron, magnesium, and polyphenolic acids with the use of gas chromatography. The scorzonera cultivars studied are a rich source of potassium, iron and magnesium. The content of potassium, iron and magnesium oscillated between: 344.7 mg% and 412.3 mg%; 22.47 mg·kg⁻¹ and 43.3 mg·kg⁻¹; and 0.11 mg% and 0.14 mg% respectively. The roots of the cultivars differed significantly both in respect to the overall content of polyphenolic acids, and the qualitative composition of these acids. A large number of identified components were observed to increase the therapeutic properties of scorzonera. The greatest diversity of phenolic compounds was characteristic of the Dutch „Maxima” cultivar.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies