Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ różnych technologii zbioru na trwałość kupkówki pospolitej, życicy trwałej i wiechliny łąkowej

Tytuł:
Wpływ różnych technologii zbioru na trwałość kupkówki pospolitej, życicy trwałej i wiechliny łąkowej
Autorzy:
Grynia, M.
Grzelak, M.
Kryszak, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/803857.pdf
Data publikacji:
1997
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1997, 451
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Badania trwałości gatunków traw prowadzono w latach 1986-1990 w RZD Brody na zagospodarowanej metodą pełnej uprawy łące z zastosowaniem trzech technologii zbioru i konserwacji. Stosowano następujące technologie zbioru: A-siano suszone tradycyjnie na powierzchni łąki, B-siano dosuszane metodą aktywnej wentylacji i C-zbiór na sianokiszonkę. Na każdej kwaterze wysiano mieszanki traw uprawnych o jednakowym składzie procentowym m.in. kupkówkę pospolitą - Dactylis glomerata L. odm. Motycka, życicę trwałą - Lolium perenne L. odm. Górczańska, wiechlinę łąkową - Poa pratensis L. odm. Puławska i stosowano jednakowy poziom nawożenia. Celem badań było poznanie trwałości gatunków i odmian traw, znajdujących się w mieszankach, określenie dynamiki zmian w runi i siedlisku łąkowym pod wpływem maszyn stosowanych w różnych technologiach zbioru i konserwacji masy roślinnej. Stwierdzono, że technologie zbioru mają istotny wpływ na trwałość gatunków, procentowy udział traw na poszczególnych kwaterach oraz na zmiany składu florystycznego runi. Kupkówka pospolita cechowała się dużą trwałością i niewielką dynamiką zmian na wszystkich kwaterach i przez wszystkie lata badań. Większą dynamiką zmian cechowały się dwa inne badane gatunki: życica trwała, której udział w runi stopniowo się zwiększał i wiechlina łąkowa, wykazująca malejący udział widoczny szczególnie na kwaterze A. Z badanych gatunków traw przy wszystkich stosowanych technologiach (A, B, C), największą trwałość wykazywała kupkówka pospolita odm. Motycka.

Investigations on the effect of three harvesting and conservation technologies on grass species persistence on a meadow managed by full cultivation method were carried out in 1986-1990 at Brody Agricultural Experimental Station. The following harvest technologies were applied: A-hay dried traditionally on the swaths; B-hay artificially dried by forced ventilation; C-harvesting for haylage. Each plot was sown with the grass mixtures of identical percentage composition. The mixtures included, among the others, cocksfoot Dactylis glomerata L. Motycka cv., perennial ryegrass Lolium perenne L. Górczańska cv., meadow grass Poa pratensis L. Puławska cv.; identical fertilization was applied on all experimental plots. The studies aimed to recognize the persistence of grass species and cultivars in applied mixtures, to determine the dynamics of changes in the sward and in meadow site affected by the machines applied for harvest and methods of plant material conservation. It was found that harvesting technologies strongly influenced grass species persistence, percentage of grasses on particular plots and changes in floristic composition of the sward. The cocksfoot grass was found to be of high persistence and low change dynamics on all the plots along the whole experiment duration. Two other studied grass species revealed higher changeability. The percentage of perennial ryegrass in the sward gradually increased while that of the meadow grass decreased, especially on plot A.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies