Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena kilku populacji szalotki [Allium cepa L. var. Aggregatum Group] uprawianej w warunkach Lubelszczyzny

Tytuł:
Ocena kilku populacji szalotki [Allium cepa L. var. Aggregatum Group] uprawianej w warunkach Lubelszczyzny
Autorzy:
Tendaj, M
Piusinska-Siedlecka, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/803818.pdf
Data publikacji:
1999
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
szalotka
zmiennosc genetyczna
produkcja roslinna
populacje roslin
cechy uzytkowe
cechy morfologiczne
populacje lokalne
Lubelszczyzna
warzywa
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1999, 466; 101-108
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wyniki badań kilku miejscowych populacji szalotki z różnych rejonów Polski wskazują na dużą ich zmienność genetyczną. Świadczy o tym różna liczba cebul w gnieździe, masa jednej cebuli i masa całego gniazda. Populacja z rejonu Lubelszczyzny (H) wyróżniała się wytwarzaniem dużej liczby cebul w gnieździe i dużą ich masą. Ponadto, w porównaniu do pozostałych populacji, jej zdrowotność była bardzo dobra. Spośród ocenianych populacji, szalotka z Krzczonowa (PV-Z) plonowała najsłabiej i wykazywała dużą podatność na infekcję chorobotwórczą.

The results of studies on several shallot local populations from various regions of Poland showed their great genetic variability. This was proved by different number of bulbs in one cluster, weight of one bulb and the total weight of cluster. The local shallot population from Lublin region (H) was characterized by high quantity of daughter bulbs and their heavy weight. Moreover, compared to the other populations, they were of good health. Among the examined local populations the shallot from Krzczonów (PV-Z) gave the lowest yield and showed high sensibility to infections.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies