Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uwarunkowania gospodarki energetycznej zakładów produkcji napojów bezalkoholowych

Tytuł:
Uwarunkowania gospodarki energetycznej zakładów produkcji napojów bezalkoholowych
Effect of energy consumption on beverage plants
Autorzy:
Drozdz, B.
Wojdalski, J.
Golda, M.
Grzeszek, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/803796.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 486, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Results of investigations on energy consumption in water conditioning plants and beverage plants are presented. The obtained results mainly refer to the determination of the influence of twenty-four hour beverage production and its structure on total energy consumption as well as thermal and electrical energy consumption. The effect of the plants’ indices of unitary energy consumption was determined. Applying the structure of twenty-four hour production as a variable (in comparison with the separate application of the production level), there were obtained higher value levels of determination coefficient R². The production organization can exert an important influence on the plant’s energy consumption decrease. The empirical models obtained may contribute to the development of the model of the beverage plant as an energy consumer.

W pracy przedstawiono wyniki badań nad energochłonnością zakładów uzdatniających wodę i produkujących napoje bezalkoholowe. Otrzymane wyniki dotyczą głównie określania wpływu wielkości dobowej produkcji napojów oraz jej struktury na łączne zużycie energii a także osobno na zużycie energii cieplnej i elektrycznej. Wykazano istotny wpływ przyjętych czynników na kształtowanie się wskaźników jednostkowego zużycia energii. Z badań wynika, że stosując strukturę dobowej produkcji, jako zmienną objaśniającą (w porównaniu z odrębnym stosowaniem tylko wielkości produkcji) uzyskiwano większe wartości współczynnika determinacji R². Istotny wpływ na zmniejszenie energochłonności zakładu może mieć organizacja produkcji. Otrzymane formuły empiryczne mogą posłużyć do budowy modelu zakładu produkcji napojów bezalkoholowych jako użytkownika energii.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies