Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Biologiczna i technologiczna wydajność owoców wybranych form Capsicum annuum L.

Tytuł:
Biologiczna i technologiczna wydajność owoców wybranych form Capsicum annuum L.
Biological and technological performance of selected Capsicum annuum L. forms
Autorzy:
Nowaczyk, L.
Nowaczyk, P.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/803519.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 497, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Materiałem badawczym były owoce odmian uprawnych Luba, Mino I Sono oraz linii hodowlanych PLU 1 i PLU 2 z upraw w nieogrzewanych namiotach foliowych. Wydajność biologiczną owoców należy rozumieć jako udział owocni w masie owocu. Wydajność technologiczna jest natomiast udziałem owocni pozyskiwanej z owocu w trakcie przygotowania do procesu przetwórczego. Badane genotypy charakteryzowały się dużą średnią masą owocu (160-354 g). Najwyższą wydajnością biologiczną i technologiczną wynoszącą odpowiednio 95% i 88% wykazała się linia PLU 2, co było efektem zawiązywania bardzo małej liczby nasion i małym udziałem łożyska, stanowiącego niejadalną część owocu.

The biological performance should be understood as a share of a pericarp in the total fruit weight. The technological performance is the share of the pericarp obtained during the preparation of a raw material for processing. Fruit of cultivars Luba, Mino, Sono and PLU 1 I PLU 2 lines from unheated plastic tents comprised the research material for the investigation. The examined genotypes, were large-fruited with the weight between 160-354 g. The highest biological and technological performance of 95% and 88% respectively were characteristic for the PLU 2 line. It was connected with the low number of seed set-up and a small size of placenta, the uneatable part of the fruit.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies