Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ wybranych czynników na masę resztek pozbiorowych bobiku uprawianego na nasiona

Tytuł:
Wpływ wybranych czynników na masę resztek pozbiorowych bobiku uprawianego na nasiona
Autorzy:
Czekala, J.
Szukala, J.
Jakubus, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/803424.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2003, 494
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W doświadczeniu polowym przeprowadzonym w latach 1999 - 2001 na glebie płowej badano wpływ deszczowania, sposobów uprawy i nawożenia azotem na plon nadziemnej masy wegetatywnej i masy korzeniowej pozostawianej przez bobik. Wykazano brak istotnej interakcji między czynnikami doświadczenia, a istotnym okazał się tylko wpływ deszczowania i sposobów uprawy w działaniu niezależnym od siebie. Plony suchej masy średnio za 3 lata badań wynosiły dla łodyg 4,95 ton, liści 1,72 ton, strączyn 1,95 ton i masy korzeniowej 1,36 t·ha⁻¹. Oznacza to, że suma resztek pozbiorowych pozostawionych przez bobik wyniosła 9,98 t·ha⁻¹.

The purpose of the experiment carried out in years 1999 - 2001 on a lessive soil was to investigate the influence of sprinkling, cultivation system and nitrogen fertilization on the over-ground vegetative weight and root weight left by fababean. No significant interactions between experimental factors were found and the only significant impact was that of sprinkling irrigation and methods of cultivation, although these factors failed to interact with one another. Dry matter yields in the years of experiment averaged: 4.95 t for stems, 1.72 t for leaves, 1.95 t for stripped pods and 1.36 t·ha⁻¹ for root weight. This means that the total amount of post-harvest residues left by faba bean reached 9.98 t·ha⁻¹.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies