Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Metody okreslania wlasciwosci mechanicznych zdzbla roslin zbozowych

Tytuł:
Metody okreslania wlasciwosci mechanicznych zdzbla roslin zbozowych
Autorzy:
Koper, R
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/803112.pdf
Data publikacji:
1995
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
wlasciwosci mechaniczne
agrofizyka
metody badan
zboza
zdzbla
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1995, 423; 173-180
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono metody badań doświadczalnych i teoretycznych podstawowych właściwości mechanicznych źdźbła wybranych roślin zbożowych. Skoncentrowano się głównie na metodach eksperymentalnych określania wartości modułów sprężystości w poszczególnych odcinkach źdźbła. Opisano metody oparte na próbach zginania i rozciągania oraz metodę propagacji fal ultradźwiękowych w badanych odcinkach źdźbeł.

Methods for experimental and theoretical studying mechanical properties of selected cereal stalks were discussed in the paper, methods for experimental determining modulus of elasticity in particular stalk sections were the main point of interest. Methods based on bending and tension tests as well as the method of ultrasonic wave propagation in examined stalk sections were described.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies