Celem doświadczeń przeprowadzonych w latach 1997 i 1998 była ocena wpływu nawożenia magnezem (MgSO₄ x 7 H₂O) na zawartość tego składnika w ośmiu gatunkach warzyw uprawianych na madzie średniej. Bardzo zróżnicowane dawki nawożenia magnezem (0, 50, 100, 150, 200 kg Mg/ha) nie wpłynęły tak na plon, jak i zawartość magnezu w jadalnych częściach ośmiu gatunków badanych warzyw. Nawożenie magnezem nie wpłynęło również istotnie na zawartość P, K, Ca w glebie jak i w tkankach badanych warzyw.
The aim of experiments conducted in 1997 and 1998 was to evaluate the influence of magnesium fertilization (MgSO₄ x H₂O) on the magnesium content in 8 vegetable crops. Highly differentiated rates of magnesium fertilization - 0, 50, 100, 150, 200 kg Mg/ha, did affect neither the yield nor magnesium contents in edible parts of all eight studied vegetable crops. Magnesium fertilization showed also no influence on P, K and Ca contents in the soil and vegetable crop tissues as well.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00