Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Optimum technological parameters of two-stage harvesting

Tytuł:
Optimum technological parameters of two-stage harvesting
Optymalne parametry technologiczne dwuetapowego zbioru rzepaku
Autorzy:
Zak, W
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/801933.pdf
Data publikacji:
1995
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
zbior dwufazowy
rzepak
straty
nasiona
uprawa roslin
zbior
parametry technologiczne
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1995, 427; 45-50
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
On the basis of multi-year field and laboratory studies the author determined the optimum parameters of rape harvest according to the two-stage method. The studies were conducted on the Ceres variety, using a Fortschritt E 303 swath mower with an E 327 adapter for rape harvesting, as well as by means of a Z 056 grain combine specially adapted for the pickup and threshing of rape swaths. Analysis was performed for the main factors determining the level of qualitative and quantitative losses occurring in the course of rape harvest. Observation of the recommendations presented in the paper guarantees a reduction of the quantitative losses of rape seeds and helps obtain better quality of material for the fat industry.

Na podstawie wieloletnich badań polowych i laboratoryjnych określono optymalne parametry zbioru rzepaku metodą dwuetapową. Badania prowadzone były na odmianie Ceres, z zastosowaniem kosiarki pokosującej Fortschritt E 303 wyposażonej w specjalny adapter do zbioru rzepaku E 327, a także adaptowany - specjalnie do potrzeb zbioru i omłotu pokosów rzepaku - kombajn zbożowy Z 056. Analizie poddano główne czynniki decydujące o wielkości strat ilościowych i jakościowych występujących podczas zbioru. Zastosowanie się do przedstawionych zaleceń gwarantuje ograniczenie strat ilościowych nasion a także przyczynia się do uzyskania lepszego surowca technologicznego dla przemysłu tłuszczowego.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies