Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie manganu i żelaza stosowanych dolistnie przez jęczmień jary i buraki cukrowe

Tytuł:
Wykorzystanie manganu i żelaza stosowanych dolistnie przez jęczmień jary i buraki cukrowe
Utilization of foliar applied manganese and iron by barley and sugar beets
Autorzy:
Kiepul, J.
Gediga, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/801886.pdf
Data publikacji:
2000
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2000, 471, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W doświadczeniu lizymetrycznym badano wykorzystanie przez jęczmień i buraki cukrowe manganu i żelaza znakowanych izotopami Mn-54 i Fe-59, stosowanych dolistnie. Procentowe wykorzystanie manganu i żelaza z dawek stosowanych dolistnie przez jęczmień było bardzo wysokie (Mn - 33,9%, Fe - 37,8%). W ziarnie jęczmienia było ono niewielkie (Mn - 0,96%, Fe - 0,50%) w porównaniu z wykorzystaniem tych składników w słomie (Mn - 32,9%, Fe - 7,8%). Wykorzystanie manganu przez buraki cukrowe było podobne jak przez jęczmień (30,0%), odpowiednio w korzeniach - 4,81%, w liściach - 25,3%. Wykorzystanie żelaza było znacząco niższe niż przez jęczmień i wynosiło 9,83% (korzenie - 5,67%, liście - 4,16%).

Utilization of Mn-54 and Fe-59 - labelled manganese and iron applied to the leaves of barley and sugar beets was investigated in a lysimeter experiment. The percentage utilization of manganese and iron from foliar application by barley was very high (Mn - 33.9%, Fe - 37.8%). In grain of barley was very low (Mn - 0.96%, Fe - 0.50%) as compared to utilization these micronutrients in straw (Mn - 32.9%, Fe - 37.8%). The utilization of manganese by sugar beets was similar to barley (30.0%), respectively 4.81% in roots and 25.3% in leaves. The utilization of iron was considerably lower than in barley, amounting 9.83% (5.67% roots and 4.16% leaves).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies