Na podstawie wyników uzyskanych z przeprowadzonego trzyletniego doświadczenia polowego stwierdzono, że nawożenie azotem w dawce 120 kg·ha-1 pozwoliło na uzyskanie ziarna pszenżyta jarego 'Maja' o dobrej wartości odżywczej. Nawożenie miedzią lub cynkiem na tle dawki 80 kg N·ha-1 wpłynęło przeważnie na dobrą przyswajalność i wartość biologiczną białka, natomiast miedź, cynk i mangan zastosowane z większą dawką azotu (120 kg·ha-1), szczególnie w większej dawce (10 kg·ha-1), pogorszyły wartość odżywczą białka. Mikroelementy stosowane w większej dawce wpłynęły również na pogorszenie wartości technologicznej ziarna w wyniku zmniejszenia się w nim zawartości glutenu i szklistości.
As a results of the three year field experiment it was stated that the nitrogen fertilization at a dose of 120 kg·ha-1 positively affected the nutritive and technological value of spring triticale grain Maja cv. Fertilization with copper or zinc, together with 80 kg N·ha-1, improved the digestibility and biological value true of protein. However, the copper, zinc and manganese applied with higher nitrogen dose (120 kg·ha-1) resulted in worsening of nutritive protein value, especially at higher application rates (10 kg·ha-1). Higher microelement doses decreased also glutene content and glassiness of grain, and thus the technological quality of grain.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00