Badano przebiegi krzywych relaksacji naprężenia i pełzania tkanki korzenia buraków cukrowych. Użyto trzyparametrowego modelu reologicznego do opisu stanu tkanki w trakcie badań. Obliczono mechaniczne parametry modelu dla różnych stref korzeni.
To determine mechanical properties of sugar beet root tissue the stress relaxation and creep phenomenon were investigated using universal Instrom 6022 apparatus. The experiment was performed for roots of PN Mono 1 variety, in 3 measuring zones of different location in the root and different wooden bundles arrangement. For mathematical description of these phenomena the equations of three-parameter, standard rheological model were applied and the model parameters were calculated by means of least square method. The mathematical parameters of beet root tissue are different in upper and lower part of root due to its untypical, diversified anatomical structure. Low matching error and high correlation coefficient testify to the significant consistence of experimental and theoretical results.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00