W trzech doświadczeniach wazonowych uprawiano sałatę na podłożach o zróżnicowanym poziomie materii organicznej (0, 3 i 8% s.m.), pH (5,1, 6,2 i 7,1) i fosforu (50, 200 i 800 mg·kg⁻¹ s.m.) przy rosnącym zanieczyszczeniu ołowiem (0, 275 i 550 mg·kg⁻¹ s.m.). Zwiększenie zawartości badanych składników w podłożu ograniczyło częściowo lub wyeliminowało spadek zawartości składników mineralnych w liściach, wywołany działaniem tego metalu. Rośliny zebrane z podłoży najbogatszych w materię organiczną i fosforany, oraz o wysokim pH posiadały niezmieniony poziom mikroelementów bez względu na zastosowaną dawkę Pb.
In three pot experiments the lettuce was cultivated on the substrates with different organic matter level (0, 3 and 8% DM), pH (5.1, 6.2, and 7.1), and phosphorus content (50, 200 and 800 mg·kg⁻¹ DM). The lead concentration in the substrates was 0, 275, 550 mg·kg DM. The increase in the contents of investigated components in substrate limited partially or in total the drop in leaf content of minerals, usually observed as a result of lead influence. Plants from the substrates with the highest pH, organic matter and phosphate contents showed unchanged composition of microelements regardless of applied Pb doses.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00