Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Indukcja mrozoodporności tkanki kalusowej pszenżyta (Triticale)

Tytuł:
Indukcja mrozoodporności tkanki kalusowej pszenżyta (Triticale)
Autorzy:
Janeczko, A.
Rapacz, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/801195.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem eksperymentu była ocena wpływu różnych czynników hartowania na kształtowanie mrozoodporności tkanki kalusowej pszenżyta w środowisku in vitro. Poza hartowaniem w temperaturach chłodowych (+2°C) zaproponowano modyfikacje w składzie pożywki, takie jak: dodatek kwasu abscysynowego oraz podwyższenie stężenia sacharozy, które potencjalnie mogłyby przyczynić się do zwiększenia odporności kalusa na mróz. Metody kultur in vitro, którymi posłużono się w eksperymencie, pozwalają na szybką, wstępną ocenę wpływu chłodu i stopnia zaangażowania aplikowanych egzogennie substancji regulatorowych w formowaniu się mrozoodporności na poziomie komórek. Żywotność tkanki poddanej czynnikom hartującym oraz mrożeniu, oceniano na podstawie reakcji barwnej chlorowodorku tetrazoliny (TTC). W kulturach in vitro pszenżyta uzyskano odpowiedź tkanki kalusowej na czynniki hartujące. Na podniesienie mrozoodporności kalusa pszenżyta wpływały korzystnie temperatury chłodowe zastosowane przed mrożeniem. Egzogenny kwas abscysynowy indukował mrozoodporność tkanki kalusowej pszenżyta w stopniu porównywalnym z działaniem chłodu. Natomiast podwyższenie ilości egzogennej sacharozy w pożywce do wzrostu kultur kalusa pszenżyta nie stymulowało istotnie mrozoodporności tej tkanki.

The effect of low temperature and media modifications on the evolution of frost tolerance in Triticale callus tissue were investigated. Callus was obtained from mature Triticale embryos. Callus initiation and proliferation were carried out on Murashige-Skoog (MS) medium containing 20 mg of 2,4-D. Cali were: (a) exposed to cold (temp, of +2°C for 7 days and 14 days respectively); (b) cultured on medium containing ABA (20 µumol.dm-3) for 14 days and (c) exposure of tissue to a medium with an elevated sucrose content (13%) for 14 days. Cali grown on MS medium at 25°C were used as the control. After hardening, cali were exposed to frost (-10°C) for 24 hours, then the vitality of the tissues was estimated by means of the tetrazoline test and determination of increase in cali fresh weight. In vitro culture, used in this experiment, made possible quick estimation of the influence of hardening factors and methods in the creation of frost-resistant Triticale tissue on a cellular level. It was found that both exposure to chilling temperatures and exposure to exogenous abscisic acid had a stimulating influence on development of frost-resistance in Triticale tissue. Exposure to an increased concentration of sucrose however, did not stimulate frost-resistance of the tissue.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies