Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ czasu i rodzaju rozpuszczalnika na efektywność ekstrakcji polifenoli z czarnej herbaty i właściwości przeciwrodnikowe otrzymanych ekstraktów

Tytuł:
Wpływ czasu i rodzaju rozpuszczalnika na efektywność ekstrakcji polifenoli z czarnej herbaty i właściwości przeciwrodnikowe otrzymanych ekstraktów
The influence of time and type of solvent on efficiency of the extraction of pholyphenols from black tea and antiradical properties obtained extracts
Autorzy:
Druzynska, B.
Sulek, J.
Ciecierska, M.
Derewiaka, D.
Kowalska, J.
Majewska, E.
Wolosiak, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/800861.pdf
Data publikacji:
2017
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2017, 591
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było zbadanie wpływu rodzaju rozpuszczalnika i czasu prowadzenia procesu na efektywność ekstrakcji polifenoli oraz właściwości przeciwrodnikowe ekstraktów z czarnej herbaty. Ekstrakcję prowadzono w temperaturze pokojowej z użyciem pięciu rozpuszczalników: wody oraz 80- i 100-procentowych roztworów wodnych acetonu i metanolu w czasie 30 i 60 minut. W otrzymanych ekstraktach oznaczono zawartość polifenoli ogółem i katechin. Właściwości przeciwrodnikowe ekstraktów zbadano metodą z wykorzystaniem kationorodników ABTS i stabilnych rodników DPPH. Określono również zdolności ekstraktów do chelatowania jonów żelaza(II). Zaobserwowano, iż najlepszym rozpuszczalnikiem do ekstrakcji związków polifenolowych jest 80-procentowy roztwór acetonu, a do ekstrakcji katechin – woda. Wszystkie badane ekstrakty posiadały zdolność do chelatowania jonów żelaza(II) i wykazywały aktywność przeciwrodnikową. Stwierdzono, iż wydłużenie czasu ekstrakcji powodowało nieznaczne zwiększenie wyekstrahowania związków polifenolowych oraz wzrost aktywności przeciwrodnikowej badanych ekstraktów. W większości nie były to jednak różnice istotne statystycznie.

Polyphenols are compounds with strong antioxidant properties. Antioxidant activity of the polyphenols is manifested in the prevention of the formation of reactive oxygen radicals inactivate existing and in their ability to chelate metal ions. Furthermore, these compounds can inhibit the activity of enzymes contributing to the production of oxygen free radicals and participate in the regeneration of vitamins. A rich source of polyphenolic compounds are as vegetables, fruits, and beverages such as tea, coffee and red wine. The extraction process of polyphenols is difficult for two reasons. First, these compounds differ structurally. Polyphenols are present in combination with sugars, proteins, and form a polymerized derivatives having a different solubility. Their chemical structure and interaction with other food ingredients are not fully known, and this is a very important aspect when choosing a solvent and determining the conditions of the extraction process. Secondly polyphenols are susceptible to oxidation. High temperature and alkaline environment causing their degradation. For this reason, sample preparation for extraction and the parameters of the process are very important factors that you should pay special attention The aim of the research was to explore the influence of five extraction solvents: 80% acetone, 100% acetone, 80% methanol, 100% methanol and water and two times of the extraction: 30 minutes and 60 minutes on efficiency of the extraction of total polyphenols and condensed tannins from black tea. The antiradical properties have been determined by two methods: scavenging activity against DPPH radicals and the method with ABTS˙⁺. The abilities of extracts to chelate iron ions(II) have been investigated too. The most effective extractant polyphenols of the solvents tested was 80% acetone – 2.8 g/100g d.m. in 30 minute extraction and 3.2 g/100 g d.m. 60 minute extraction. The highest catechin content of tea was obtained by shaking with water – 30 and 60 minute extractions yielded similar results (about 0.9 g/100 g tea d.m.). All of the black tea extracts have shown antiradical properties to the stable radical DPPH and ABTS cation radicals, and to be able to chelate iron(II). It was found that the extraction time caused a slight increase in the extraction of polyphenol compounds and an increase in the antiradical activity of the extracts. These were not statistically significant differences.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies