Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ metody wytwarzania na właściwości tworzywa sporządzanego ze skrobi i polimerów syntetycznych

Tytuł:
Wpływ metody wytwarzania na właściwości tworzywa sporządzanego ze skrobi i polimerów syntetycznych
The influence of production method on the properties of material made from starch and synthetic polymers
Autorzy:
Boruczkowska, H.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/800686.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 489
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy określono funkcjonalne właściwości tworzywa opakowaniowego uzyskiwanego z różnych komponentów pięcioma metodami. Tworzywo sporządzano ze skrobi ziemniaczanej naturalnej, polimerów syntetycznych oraz plastyfikatora. Skrobię poddano procesowi kompleksowania z kopolimerem etylenu z kwasem akrylowym, a następnie dodawano plastyfikator - glicerynę, lak uzyskany kompozyt skrobi łączono z polietylenem w trzech proporcjach wagowych 3:7, 5:5, 7:3. Tworzywa formowano pięcioma różnymi metodami: kompozyt ekstrudowa- no uzyskując granulat, który po zmieleniu prasowano; materiał walcowano i prasowano; poddawano tylko procesowi prasowania; ekstrudowano formując w taśmę; ekstrudowano formując w taśmę, którą dodatkowo prasowano. Określono wybrane parametry mechaniczne uzyskanych tworzyw oraz ich podatność na działanie wody. Z zastosowanych pięciu metod wytwarzania tworzywo uzyskane metodą V (ekstruzja z uzyskaniem taśmy poddawanej następnie prasowaniu) charakteryzowało się najlepszymi właściwościami.

A property of packaging materials made by five different methods was exa- minated in this work. The material was prepared from potato starch, synthetic polymers and plasticizer. Starch was complexed from poly(ethylene-co-acrylic acid) and then glycerin as plasticizer were added. The material made in that way was mixed with polyethylene (3:7, 5:5, 7:3 ww ratios). The material was formed by five different methods: extrusion, melting and pressing; rolling and pressing; only pressing; extrusion into a strand; extrusion into a strand and pressing. Some of the mechanical parameters and pliability to water were determined. The material obtained by the fifth method (extrusion into a strand and pressing) had the best properties.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies