Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zróżnicowanie cech morfologicznych i użytkowych wybranych obiektów marchwi

Tytuł:
Zróżnicowanie cech morfologicznych i użytkowych wybranych obiektów marchwi
The variability of morphological and economic traits of selected carrot germplasm
Autorzy:
Kotlinska, T.
Zabaglo, A.
Zukowska, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/800534.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 497, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Kolekcja zasobów genowych rodzaju Daucus obejmuje 553 obiekty, w tym 292 obiekty marchwi uprawnej (Daucus carota L.) i 261 obiektów dzikich gatunków (Daucus sp.). Celem badań było zaprezentowanie bogatej zmienności genetycznej badanych obiektów. W kolekcji roboczej określano zróżnicowanie cech morfologicznych i cech decydujących o wartości gospodarczej i przydatności różnych form marchwi w hodowli twórczej i innych badaniach. Przedstawiono charakterystykę 18 obiektów marchwi z banku genów pod względem 25 wybranych cech (zgodnie z klasyfikatorem IPGRI). Obserwacje obejmowały następujące cechy: barwa liścia, kształt korzenia w ramionach, zakończenie korzenia, powierzchnia korzenia, zielenienie zewnętrzne głowy, typ korzenia; długość i średnica korzenia, średnica korzenia 1 cm powyżej nasady, średnica walca osiowego, masa i barwa korzenia, barwa walca osiowego, obecność i zabarwienie smugi wzdłuż walca osiowego; plon i jego strukturę; zawartość suchej masy, cukrów prostych i ogółem, karotenu i azotanów. Wyniki potwierdzają duże zróżnicowanie badanych cech w poszczególnych obiektach i między nimi. Charakterystyka i ocena zasobów genowych marchwi wzbogaca istniejącą bazę danych, jednocześnie wskazuje bogate źródło zmienności genetycznej, czyniąc materiały zgromadzone w banku genów bardziej przydatne dla odbiorców.

Carrot (Daucus carota L.) germplasm collection in Plant Genetic Resources Lab. of RIVC, Skierniewice includes 553 accessions (292 accessions of cultivated carrot and 261 accessions of wild species). The results of estimation of variability of morphological and economic traits of carrot and their usefulness for breeding and other research are presented. During the year 2000, eighteen carrot accessions from gene bank with regards to 25 traits selected from IPGRI descriptor list were characterised. These traits included: leaf colour, root diameter 1 cm above the root tip/end (cm), root tip/end shape, root surface, green colouration of interior of the top, root type grouping, root shoulder shape, root length, root and core diameter, root weight, colour, yield, and structure. The chemical composition of roots (dry matter, sugar content, carotene and nitrate) was also determined. The results confirm a great variability of traits in individual accessions and between them. The characterization and evaluation of carrot germplasm enriches the existing database and allows to identify additional useful characteristics of the collected material, and to use them in breeding works.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies