Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The changes in soil acidity of 10 lake basins in the Leczynsko-Wlodawskie Lakeland

Tytuł:
The changes in soil acidity of 10 lake basins in the Leczynsko-Wlodawskie Lakeland
Zmiany kwasowosci gleb zlewni 10 jezior na Pojezierzu Leczynsko-Wlodawskim
Autorzy:
Misztal, M
Martyn, W
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/800486.pdf
Data publikacji:
1994
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
Pojezierze Leczynsko-Wlodawskie
gleby
zakwaszenie
odczyn gleby
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1994, 413; 231-233
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The changes in soil acidity of ten lake basins in the Łęczyńsko-Włodawskie Lakeland in the period of thirty years has been evaluated. It has been found that the studied soils are naturally acid due to parent rock properties. The data analysis showed increasing in the area of acid soils in the studied period. In some basins such soils occupy already 100 % of the area. The low level of agriculture, especially improper mineral fertilization as well as decreasing in the area of limed soils, has been considered as the main cause of soil acidification. The influence of acid rain as a result of the atmosphere pollution in the neighboring industrial areas should be taken into account also.

Oceniano zmiany zakwaszenia gleb 10 zlewni jezior Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego w okresie 30 lat. Gleby wykazują zakwaszenie naturalne, jako efekt właściwości skały macierzystej. Stwierdzono, że obszar gleb kwaśnych zwiększa się. W niektórych zlewniach zajmują one 100 % obszaru. Niski poziom gospodarki rolnej, zwłaszcza niewłaściwe nawożenie mineralne oraz niższe wapnowanie są głównymi czynnikami zakwaszenia gleb. Należy także uwzględnić wpływ kwaśnych deszczy, jako efekt zanieczyszczenia powietrza przez sąsiednie tereny przemysłowe.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies