Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wybrane elementy charakterystyki krajowych odmian Dactylis glomerata L.

Tytuł:
Wybrane elementy charakterystyki krajowych odmian Dactylis glomerata L.
Autorzy:
Lyszczarz, R.
Kochanowska-Bukowska, Z.
Dembek, R.
Zimmer-Grajewska, M.
Sikorra, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/800284.pdf
Data publikacji:
1997
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1997, 451
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zróżnicowanie pomiędzy najwcześniejszą a najpóźniejszą odmianą w dojrzałości pastwiskowej wynosiło w zależności od roku od 6 do 12 dni, a w dojrzałości kośnej od 8 do 13 dni. Stwierdzono, że niezbędna do osiągnięcia dojrzałości pastwiskowej suma średnich dobowych temperatur od 1 kwietnia u najwcześniejszej odmiany Amera, średnio w całym okresie badań, wynosiła 152°C, a u najpóźniejszej Astera 233°C, natomiast do pełni kłosznia od 464°C u odmiany Amera, do 615°C u Astera. Plonowanie, a także struktura plonu ściśle związane były z ilością i rozkładem opadów. Najlepiej plonującymi były odmiany: Fala (96,3), Bara (95,8), Nera (94,4) i Astera (94,1 dt/ha). Najmniej plenną okazała się Berta (82,3). W strukturze plonu pierwszego pokosu u wszystkich odmian znaczny udział miały pędy generatywne - od 47 do 72%. Więcej było ich na ogół u odmian wcześniejszych. Liście stanowiły od 37 do 55% masy pierwszego pokosu. Zadarnienie powierzchni po sześciu latach użytkowania wynosiło w zależności od odmian od 64 do 79%.

The differences between orchard grass cultivars reaching grazing maturity and cutting maturity most early and lately ranged in particular years from 6 to 12 days and from 8 to 13 days, respectively. The sum of mean daily temperatures from 1st April, necessary for reaching pasture maturity, was 152°C for the earliest Amera cultivar and 233°C for the latest Astera cultivar, while that necessary for full earing - 464°C for Amera and 615°C for Astera. The yield and crop structure were closely related to the amount and distribution of precipitation. Fala, Bara, Nera and Astera yielded best 93.6, 95.8, 94.4 and 94.1 dt/ha, respectively. The Berta cultivar was not so fertile giving only 82.3 dt/ha. Percentage of generative shoots in the first cut crop structure was high for all studied cultivars and ranged within 47-72%. The shoots were more numerous in earlier cultivars. Leaves amounted 37 to 55% of the crop. Sodding of the area after 6 year cultivation ranged within 64-79%, depending on the variety.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies