Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ temperatury na zawartość cukrów rozpuszczalnych i jakość fizjologiczną nasion łubinu żółtego

Tytuł:
Wpływ temperatury na zawartość cukrów rozpuszczalnych i jakość fizjologiczną nasion łubinu żółtego
Autorzy:
Piotrowicz-Cieslak, A.I.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/799931.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Rośliny uprawiano w fitotronie w temperaturach 15°C, 20°C i 28°C przy 12 godzinnej długości dnia. W pełnej dojrzałości fizjologicznej nasiona były zebrane i określono w nich zawartość oligosacharydów rodziny rafinozy, galaktozylocyklitoli i cyklitoli. Stachioza była cukrem dominującym bez względu na temperaturę dojrzewania. Nasiona dojrzewające temp. 15°C miały większą masę, niż nasiona uprawiane w temp. 28°C. Temperatura modyfikowała gromadzenie oligosacharydów rodziny rafinozy. Nasiona uprawiane w temp. 28°C gromadziły znaczące ilości galaktozylocyklitoli serii D-pinitolu. Nasiona dojrzewające w temp. 28°C charakteryzowały się wzmożoną syntezą wyższych galaktozylooligomerów, tj. ciceritolu, digalacto-myo-inositolu.

The plants were cultivated in phytotrone at 15°C, 20°C and 28°C with 12 hour illumination. Seeds being in full physiological maturity were collected and the levels of oligosaccharides of raffinose family, galactosyl cyclitols and cyclitols were estimated. Stachyose was a dominant oligosaccharide regardless the ripening temperature of the seeds. The seeds ripening at 15°C had a much bigger mass of the seed than the plants grown at 28°C. The temperature also modified the accumulation of raffinose family oligosaccharides. The seeds grown at 28°C accumulated significant amounts of galactosyl cyclitols of D-pinitol series. Seeds maturation at 28°C also favored accumulation of higher galactosyl oligomers ; (ciceritol, digalacto-myo-inositol).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies