Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Kształtowanie się zasobności gleb na kontrolnych polach produkcyjnych o wysokiej wydajności

Tytuł:
Kształtowanie się zasobności gleb na kontrolnych polach produkcyjnych o wysokiej wydajności
Formation of soil fertility on high yielding control fields
Autorzy:
Wrobel, S.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/799901.pdf
Data publikacji:
1999
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1999, 467, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 1988-1992 przeprowadzono badania nad zaopatrzeniem w makro- i mikroelementy gleb z kontrolnych pól produkcyjnych. Do badań wytypowano 105 pól z terenu całego kraju, o wyższej od przeciętnej wydajności. Analizy chemiczne próbek gleby wykazały występowanie niedoborów składników pokarmowych w badanych glebach. Zakresy tych niedoborów można uszeregować następująco: makroelementy - K (30,4%)=Mg (30,3%)>P (21,3%), mikroelementy - В (91,4%)>Cu (32,4%)>Zn (12,4%). Statystycznie potwierdzono plonotwórcze działanie P, В i Zn. Zawartość składników pokarmowych w glebach oraz odczyn gleb zmieniał się wraz z poziomem plonowania. Stwierdzony głęboki deficyt boru przyswajalnego w glebach badanych pól wskazuje na potrzebę skontrolowania metod oceny zaopatrzenia gleb w bor, w odrębnych badaniach.

In 1988-1992 the studies on macro- and micronutrient resources in farm field soils were carried out. A total of 105 high yielding fields of spring barley were sampled all over the country. Chemical analyses of the samples showed deficiencies in both macro- and micronutrients in the soils. The trends of these deficiencies may be expressed as follow; macronutrients - K (30,4% of fields)= Mg (30.3%)>P (21.3%), micronutrients - В (91.4%)>Cu (32.4%)>Zn (12.4%). The nutrients concentration in soil as well as soil acidity fluctuated along with the crop yielding level. An essential role of P, В and Zn in grain yield formation was statistically proved. A high degree of boron deficiency suggests the necessity of separate research on evaluation methods of soil boron resources.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies