Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fizjologiczny aspekt tolerancji i hiperakumulacji ołowiu w wybranych genotypach Brassica

Tytuł:
Fizjologiczny aspekt tolerancji i hiperakumulacji ołowiu w wybranych genotypach Brassica
Autorzy:
Winska-Krysiak, M.
Gawronski, S.W.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/799862.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Cysteina jest jednym z prekursorów glutationu. Powstaje z siarczku i O-acetylo-L-seryny (OAS) przy udziale liazy O-acetylserynowej (OAS-TL). OAS jest syntetyzowane przez serynową transacetylazę (SAT) z acetylo-CoA i seryny. Celem pracy była ocena strategii tolerancji na ołów u gorczyc (odmian: Nakielska, Małopolska i zakodowanej linii firmy Phytotech) poprzez określenie ekspresji genów kodujących OAS-TL i SAT.

Cysteine, a glutathione precursor, is synthetised from sulphide and O-acetyl-L-serine (OAS) in the reaction catalysed by O-acetylserine lyase (OAS-TL). Involved in this pathway OAS is synthetised by serine acetyltransferase (SAT) from acetyl-CoA and serine. The aim of this work was to study the influence of lead intoxication on the expression of genes encoding OAS-TL and SAT in three varieties of mustard (Nakielska, Małopolska, and a variety provided by the former Phytotech company). Also, the mechanisms of stress avoidance, caused by the decrease of Pb ions mobility due to changes of nutrient solution pH were investigated.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies