Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Uprawa gerbery w dwoch rodzajach welny mineralnej. Czesc II. Wplyw podlozy na plon i odzywienie roslin

Tytuł:
Uprawa gerbery w dwoch rodzajach welny mineralnej. Czesc II. Wplyw podlozy na plon i odzywienie roslin
Autorzy:
Bres, W
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/799804.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
uprawa bezglebowa
welna mineralna
wzrost roslin
plonowanie
welna mineralna Orsil Agro
odzywianie mineralne roslin
gerbera
welna mineralna Flormin
rosliny ozdobne
podloza uprawowe
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 485; 57-63
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem pracy było porównanie plonowania gerbery odm. Amaretto i Venata uprawianej w wełnie mineranej Flormin i Orsil Agro. Badano także stan odżywienia roślin makro- i mikroskładnikami oraz sodem. Rodzaj zastosowanego podłoża nie wpływał na plon i jakość kwiatostanów. Nie odnotowano również wpływu wełny mineralnej na zawartość składników mineralnych w liściach gerbery. Stwierdzono, że zawartość niektórych składników w liściach gerbery jest cechą odmianową.

The objective of the studies was a comparison of the gerbera 'Amaretto' and ‘Veneta’ growing in the rockwool Flormin and Orsil Agro. Nutrition of the plants by macro- and microelements and sodium was also the objective of this investigation. The type of rockwool did not exert any effect on the quality and quantity of collected inflorescences. There was also no effect of medium on the content of mineral elements in the leaves of gerbera. It was found that the content of some components in the leaves constituted a characteristic feature of the cultivar.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies