Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Temperature as a vernalizing factor in celery production for seeds

Tytuł:
Temperature as a vernalizing factor in celery production for seeds
Autorzy:
Dydych, J
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/799742.pdf
Data publikacji:
1995
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
temperatura
seler naciowy
warzywnictwo
jarowizacja
uprawa roslin
uprawa na nasiona
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1995, 419; 29-34
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
During the three-year studies, effects of a natural pattern of spring temperatures on the possibilities of achieving full vernalization of stecklings and good quality and quantity yields of celery seeds were evaluated. The object of the research was celery of cultivar ‘Utah 52-70’. Seeds were sown in four different terms: 1st June, 1st July, 1st August and 1st September. The plants grew in a greenhouse till spring. It was shown that the arrangement of natural temperatures in the field in April and May allowed full vernalization of stecklings. The optimum time of sowing seeds for stecklings was between the 1st June and the 1st July. All the stecklings of that term had high yields of good quality seeds, on the average from 18.8 to 19.5 kg/100 m². A lower yield and worse quality seeds were observed in the case of plants from the later time of sowing. Natural spring colds were not sufficient for the full vernalization of ‘younger’ stecklings, which resulted in disturbances in their development, blooming and their seed setting. Changes in the climatic factors of the experimental years had significant and modifying effects on the height and the quality of seed yields.

W trzyletnich badaniach oceniano zależność pomiędzy układem naturalnych temperatur wiosennych a możliwością uzyskania pełnej jaryzacji wysadków oraz dobrych ilościowo i jakościowo plonów nasion selerów naciowych. Obiektem badań były selery naciowe odmiany Utah 52-70. Nasiona wysiewano w terminach: 1 czerwca, 1 lipca, 1 sierpnia i 1 września, a rośliny rosły do wiosny w szkłami. Wykazano, że układ naturalnych temperatur na polu uprawnym w miesiącach kwiecień i maj zapewniał możliwość pełnej jaryzacji wysadków. Optymalny tennin siewu nasion na wysadki przypada między 1 czerwca a 1 lipca. Wszystkie rośliny wysadkowe z tych terminów wydały wysokie i jakościowo dobre plony nasion, średnio od 18,8 do 19,5 kg ar⁻¹. U roślin z późniejszych tenninów siewu obserwowano spadek plonu nasion oraz jego jakości. Dla ‘młodszych’ wysadków naturalne chłody wiosenne były niewystarczające do pełnej jaryzacji, co objawiało się zakłóceniem w rozwoju i kwitnieniu roślin oraz wytwarzaniu nasion. Zmienność czynników klimatycznych w badanych latach miała istotny, modyfikujący wpływ na wysokość plonu nasion oraz jego parametry jakościowe.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies