Wpływ żywienia i płci na wybrane wyróżniki jakości mięsa gęsi Białych Kołudzkich The effect of feeding and sex on the selected quality characteristics of White Koluda geese meat
Celem badań było porównanie wybranych wyróżników jakości mięsa gęsi
żywionych mieszankami przemysłowymi oraz własnej produkcji. Materiał do badań stanowiły
mięśnie piersiowe gęsi Białych Kołudzkich, w których po rozdrobnieniu oznaczano:
zawartość wody, białka, tłuszczu, popiołu, pH, wyciek termiczny, zdolność utrzymywania
wody własnej (WHC) oraz dokonano pomiaru parametrów barwy. Wykazano, że prawidłowo
zbilansowane mieszanki własnej produkcji mogą być stosowane w żywieniu gęsi, bez
negatywnego wpływu na jakość uzyskanego mięsa. Dzięki temu poprzez wykorzystanie
tańszych surowców pochodzących z własnego gospodarstwa możliwe jest obniżenie kosztów
produkcji.
The aim of this study was to compare the chemical composition and technological
properties of geese meat that were fed with commercial or own production feed mixtures.
The material consisted of breast muscles of White Koluda geese. Water, protein, fat,
ash, pH, cooking loss, water holding capacity (WHC) and colour parameters of the grinded
breast meat were evaluated. It has been shown that a properly balanced own production
feed mixtures can be used in geese feeding without a negative effect on the meat quality.
Therefore, it is possible to lower the production cost by using cheaper components coming
from the own farm.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00