Tytuł pozycji:
Zawartość chromu w roślinach pastewnych i jego pobranie z plonem
- Tytuł:
-
Zawartość chromu w roślinach pastewnych i jego pobranie z plonem
Chromium content in fodder plants and its uptake by the crop yield
- Autorzy:
-
Czekala, J.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/799457.pdf
- Data publikacji:
-
2000
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2000, 471, 1
0084-5477
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki wieloletnich badań polowych nad zawartością chromu w roślinach pastewnych, uprawianych na glebach niezanieczyszczonych chromem, i jego pobraniem z plonem.
Stwierdzono, że badane rośliny zawierają chrom najczęściej w granicach od 0,11 do 0,50 mg·kg⁻¹ s.m. Najmniej pierwiastka gromadziły rośliny motylkowate, najwięcej słonecznik i korzenie marchwi pastewnej. Z plonem rośliny pobierały od 0,5 do 10 g Cr·kg⁻¹.
The current paper presents the results of long-term field experiments related to chromium content in fodder plants cultivated on the soil not contaminated with chromium. Moreover, the chromium uptake with the yield of these crops was evaluated.
It was found that the chromium contents in analysed plants ranged from 0.11 to 0.50 mg·kg⁻¹ dry matter. The lowest amounts of chromium were accumulated in legume plants, whereas the highest in sunflower fodder carrot. Chromium uptake with the plant yield ranged within 0.5-10 g Cr·kg⁻¹.