Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw stosowania slomy z roznymi dodatkami na plonowanie roslin i pobranie makroskladnikow. Czesc I. Plonowanie i pobranie skladnikow przez pszenice jara

Tytuł:
Wplyw stosowania slomy z roznymi dodatkami na plonowanie roslin i pobranie makroskladnikow. Czesc I. Plonowanie i pobranie skladnikow przez pszenice jara
Autorzy:
Spiak, Z
Piszcz, U
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/799270.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
pszenica jara
azot
sloma
uprawa roslin
wapnowanie gleby
nawozenie
pobieranie skladnikow pokarmowych
plonowanie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 484, 2; 615-622
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of usage of straw and addition of nitrogen and of liming on spring wheat yield and content and uptake of macronutrients were estimated, for two years in frames of pot experiment. At two levels of moisture of soil amounting to 40 and 70% capillary water capacities wheat straw and rape straw with ov without N addition amounting to 1% straw mass and lime amounting to 3% straw mass were used. The increase of soil moisture from 40% to 70% capillary water capacity caused an increased yield of wheat straw and uptake of phosphorus and potassium, as well as an increased yield of grain and nitrogen accumulation by plants. Addition of straw into the soil decreased yielding of wheat as well as phosphorus and nitrogen uptake and increased potasium uptake. In experimental condition an addition of CaO to straw did not significantly affect any of the investigated features.

W dwuletnim doświadczeniu wazonowym określano wpływ wprowadzenia do gleby słomy wraz z dodatkiem azotu lub z wapnowaniem na plonowanie pszenicy jarej oraz pobranie przez nią makroskładników. Na dwóch poziomach wilgotności gleby wynoszących 40 i 70% kapilarnej pojemności wodnej stosowano słomę pszenicy lub rzepaku z dodatkiem azotu w ilości 1% masy słomy lub CaO w ilości 3% masy słomy. Zwiększenie wilgotności gleby z 40 do 70% kapilarnej pojemności wodnej w największym stopniu powodowało wzrost plonów słomy pszenicy i pobrania fosforu oraz potasu, następnie wzrost plonów ziarna i pobrania azotu przez tą roślinę. Natomiast wprowadzenie do gleby słomy obniżało plonowanie pszenicy oraz pobranie azotu i fosforu, zwiększając pobranie potasu. Zastosowanie azotu jako dodatku do słomy zwiększało przede wszystkim pobranie tego pierwiastka przez pszenicę, podnosiło plon ziarna oraz pobranie fosforu. W warunkach prowadzonych badań nie stwierdzono istotnego oddziaływania dodatku CaO do słomy na żadną z badanych cech.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies