Wpływ pakowania w modyfikowanej atmosferze (MAP) na cechy jakościowe plasterkowanego sera typu szwajcarskiego Effects of modified atmosphere packaging (MAP) on the chosen quality parameters of sliced swiss-type cheeses
W pracy badano wpływ składu modyfi kowanej atmosfery i grubości folii na
jakość plasterkowanego sera typu szwajcarskiego w czasie 75-dniowego przechowywania
w temperaturze 10°C. Opakowania dla serów składały się z folii górnej (o grubości 97 lub
105 μm) oraz folii dolnej (o grubości 350 lub 400 μm) z zastosowaniem atmosfery gazów
CO2 i N2 w następujących wariantach odpowiednio: 80/20%, 70/30%, 60/40% i 50/50%.
Zakres badań obejmował: ocenę ogólną opakowań, określenie składu atmosfery modyfi -
kowanej, ocenę organoleptyczną serów i określenie liczebności bakterii z grupy coli oraz
pleśni i drożdży. Analizy wykonywano po 1, 30, 60 i 75 dniach przechowywania serów.
Nie stwierdzono wpływu grubości folii i składu modyfi kowanej atmosfery na liczbę bakterii
z grupy coli oraz pleśni i drożdży. Pod względem jakości organoleptycznej najlepiej
oceniono sery zapakowane w atmosferze modyfi kowanej 70% CO2 i 30% N2 przy zastosowaniu
folii górnej o grubości 97 μm i dolnej o grubości 350 μm.
The effects of the modifi ed atmosphere composition as well as packaging foil
thickness on the microbial and organoleptic quality of sliced Swiss-Type-Cheese were examined.
Cheeses were produced in a commercial scale and subsequently analyzed after
75-day storage period in 10°C. Cheeses packages consisted of upper part foil (97 or 105 μm
thick) and lower part foil (350 or 400 μm thick). The CO2/N2 ratio in package atmosphere variants were as follows: 80/20%, 70/30%, 60/40% and 50/50%. General packaging, determination
of modifi ed atmosphere composition, sensory value of cheeses were evaluated.
Microbial status aimed at: total count of coliform bacteria as well as yeasts and moulds. All
analyses were performed after: 1, 30, 60 and 75 days of storage. There were no signifi cant
effects of foil type and atmosphere composition on microbial status. Sensory evaluation
revealed that simultaneously packaging of cheeses in 97 μm (lower) / 350 μm (upper) foils
and in atmosphere 70% CO2 and 30% N2 resulted in the greatest scoring.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00