Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ultraweak luminescence of wheat grain of differentiated moisture content at the primary period of swelling

Tytuł:
Ultraweak luminescence of wheat grain of differentiated moisture content at the primary period of swelling
Ultraslaba luminescencja ziarna pszenicy o roznej wilgotnosci w poczatkowym okresie jego pecznienia
Autorzy:
Tryka, S
Koper, R
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/798988.pdf
Data publikacji:
1993
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
wilgotnosc
pecznienie
luminescencja ultraslaba
ziarno
pszenica
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1993, 399; 261-265
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In the paper the influence of moisture content w of spring wheat grain of Alfa variety on the intensity Im of ultraweak luminescence UL emitted at the initial stage of its swelling, during ten minutes after soaking the grain in distilled water, is investigated. The investigations were carried out on undamaged grain and grain subjected to static mechanical stress of 6 MPa. The moisture content of grain was in the range of 8.3 % to 22.7 %. The measurements were performed using a high sensitivity quantum-metric apparatus working in the single photon counting arrangement. Higher values of intensity Im were obtained for the lowest moisture content of grain and for the grain mechanically damaged. In both cases the dependences of Im on may be described as an exponential function.

W pracy zbadano wpływ wilgotności ziarna pszenicy jarej odmiany Alfa na natężenie (Im) ultrasłabej luminescencji (UL) emitowanej w początkowym okresie jego pęcznienia (przez okres 10 min. po namoczeniu ziarna w wodzie destylowanej). Badania przeprowadzono na ziarnie nie uszkodzonym i ziarnie poddanym statycznym naprężeniom mechanicznym o wartości 6 MPa. Wilgotność ziarna zawierała się w przedziale od 8.3 % do 22.7 %. Pomiary wykonano przy pomocy wysokoczułej aparatury kwantowometrycznej pracującej w układzie zliczania pojedyńczych fotonów. Wyższą wartością natężenia Im charakteryzowało się ziarno o niższej wilgotności i ziarno uszkodzone mechanicznie. W obu przypadkach zależności Im od wilgotności można opisać za pomocą funkcji wykładniczej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies