Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Produkcja zwierzęca w gospodarstwach rodzinnych na Pomorzu Zachodnim

Tytuł:
Produkcja zwierzęca w gospodarstwach rodzinnych na Pomorzu Zachodnim
Animal production on family farms in Western Pomerania
Autorzy:
Stankiewicz, B.
Mickiewicz, B.
Lewgowd, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/798896.pdf
Data publikacji:
1998
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1998, 457
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Integracja Polski z Unią Europejską stwarza nowe uwarunkowania dla funkcjonowania i rozwoju gospodarki żywnościowej. W opracowaniu przedstawiono tendencję zmian i główne kierunki w produkcji zwierzęcej. Omówiono ekonomiczne aspekty chowu bydła, zmiany w produkcji zwierzęcej, skalę chowu zwierząt w gospodarstwach rodzinnych, kierunki zmian w chowie bydła, efektywność produkcji bydła mięsnego, skalę i kierunki zmian w chowie trzody chlewnej. Skala produkcji w rolnictwie polskim w porównaniu do krajów Unii Europejskiej jest niska. Dotyczy to koncentracji ziemi, a szczególnie skali chowu zwierząt. Wynika to z rozproszenia gospodarstw w Polsce i wielokierunkowego w nich charakteru produkcji zwierzęcej. Znaczny odsetek gospodarstw utrzymuje 2 do 3, a nierzadko 4 gatunki zwierząt. Z tego wynikają określone konsekwencje dla stosowanych technologii produkcji zwierzęcej, jakości produktów zwierzęcych, nakładów robocizny oraz efektywności wytworzonych artykułów zwierzęcych. Gospodarstwa Pomorza Zachodniego są dowodem na to, że istnieją możliwości wzrostu skali produkcji zwierzęcej, a w efekcie szanse jej racjonalizacji produkcyjnej i ekonomicznej.

Poland's integration with the European Union creates new conditions for functioning and development of the food economy. The paper presents tendency of changes and main directions in animal production. Economic aspects of cattle raising, changes in animal production, scale of the animal raising on family farms, effectiveness of beef cattle production, scale and direction of changes in pig raising were described. In comparison to European Union countries the scale of production in Polish agriculture is low. It affects the land concentration and specially the scale of animal breeding and arises from farms dissipation in Poland and multidirectional character of the animal production. Big percentage of the farms keep 2 or 3 and sometimes 4 animal species. The consequences for used animal production technologies, the quality of animal products, labour inputs and effectiveness of produced animal articles arise from it. The Western Pomerania farms prove that there exist the possibilities of animal production scale to increase and consequently the chances of its production and economic rationalization.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies