Tytuł pozycji:
Chlorophyll fluorescence of UV-B irradiated bean leaves subjected to chilling in light
- Tytuł:
-
Chlorophyll fluorescence of UV-B irradiated bean leaves subjected to chilling in light
Fluorescencja chlorofilu liści fasoli napromieniowanych UV-B i poddanych działaniu chłodu na świetle
- Autorzy:
-
Skorska, E.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/798739.pdf
- Data publikacji:
-
2002
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 481, 2
0084-5477
- Język:
-
angielski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The plants of bean (Phaseolus vulgaris L. cv. Aura) grown in controlled conditions (PAR 150 μmol‧m⁻²‧s⁻¹, air humidity 50%, temperature 22°C/18°C, day/night, photoperiod 12 h) were subjected to UV-B irradiation (UV-Bʙᴇ = 1.86 kJ‧m⁻²‧d⁻¹). Then, sample discs were cut out from the leaves and treated for two hours with chill (2°C) in high light (PAR 600 μmol‧m⁻²‧s⁻¹ ). The chilling induced a decrease in the measured chlorophyll fluorescence parameters, particularly in the UV-B irradiated plants, indicating disturbances of the primary photochemical reactions of photosynthesis. The greatest changes were observed in the Rfd parameter, determining co-operation between the light and dark enzymatic photosynthetic reactions.
Rośliny fasoli (Phaseolus vulgaris L. odmiany Aura) rosnące w kontrolowanych warunkach światła i temperatury (PAR 150 μmol‧m⁻²‧s⁻¹, fotoperiod 12 h, 22°C/18°C, dzień/noc, wilgotność 50%) poddano napromieniowaniu UV-Bʙᴇ = 1.86 kJ‧m⁻²‧d⁻¹). Następnie z liści wycięto krążki, które przez 2 godziny poddano działaniu obniżonej temperatury (2°C) przy zwiększonym poziomie PAR 600 μmol‧m⁻²‧s⁻¹ . Parametry fluorescencji chlorofilu Fᵥ/Fₘ, Fᵥ/Fₒ i Rfd, mierzone przy użyciu fluorymetru PEA Hansatech, uległy zmniejszeniu zarówno pod wpływem UV-B, jak i po ochłodzeniu, wskazując na inhibicję reakcji świetlnych fotosyntezy. Największym zmianom uległ parametr Rfd, określający współdziałanie między reakcjami świetlnymi i ciemniowymi reakcjami enzymatycznymi fotosyntezy.