Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Badanie wpływu stresu temperaturowego na rośliny przy pomocy ultrasłabej biochemiluminescencji

Tytuł:
Badanie wpływu stresu temperaturowego na rośliny przy pomocy ultrasłabej biochemiluminescencji
Issledovanie vlijanija temperaturnogo stressa na rastenija pri pomoshhi sverkhslaboj biokhemilyuminescencii
Investigation of the influence of temperature stress on plants by means of ultraweak biochemiluminescence
Autorzy:
Grabikowski, E.
Brzostowicz, A.
Murkowski, A.
Prokowski, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/798705.pdf
Data publikacji:
1988
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1988, 351
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Исследовали влияние температурного стресса в интервале 30-54°С на эмиссию сверхслабой биохемилюминесценции (СБХ) фрагментов зеленых листьев разных озимых сортов пшеницы (Мироновская, Грана, Марис, Гунтсман) и ячменя (Параллелум, Доминатор, Ценандер). Исследования показали дифференцированное действие термического фактора на интенсивность СБХ отдельных сортов растений. Отмечаемые разницы величины максимальной интенсивности, а также скорости роста и уменьшения интенсивности СБХ в интервале 30-54°С для отдельных сортов пшеницы и ячменя могут быть показателями для классификации и селекции озимых культур по их морозоустойчивости.

The influence of temperature 30-54°C on the emission of ultraweak biochemiluminescence (UBCL) from green leaves was studied. Three different varieties of winter wheat (Mironowska, Grana, Maris Huntsman) and barley (Parallelum,Dominator, Cenander) were used. Maximum of UBCL intensity and rates of increase and subsequent decrease of UBCL intensity when plants are heated from 30°C to 54°C may be considered as indicators of frost resistance of investigated plants.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies