Przenoszenie zmiennosci genetycznej wybranych cech z ziemniaka diploidalnego na poziom tetraploidalny w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roslin w latach 1996-2005
Przenoszenie zmiennosci genetycznej wybranych cech z ziemniaka diploidalnego na poziom tetraploidalny w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roslin w latach 1996-2005
Within the years 1996-2005 at Plant Breeding and Acclimatization Institute, Research Division Młochów genetic variation of 2x potato was being transferred into 4x level in interploidy crosses 4x-2x. In eight crossing cycles 233 combinations of 4x progenies were obtained. Out of them 57 were used in tetraploid parental breeding lines. They were obtained among 16 diploid donors of new alleles of chosen traits and 23 tetraploid females. Efficiency of seed setting in these crosses ranged from 0.9 to 171.0 seeds per berry. As a result of selection and comparative analysis among the progenies originating from 4x-2x crosses and standard 4x-4x progenies, 2x clones were distinguished as perspective parents for tetraploid breeding. They were as follows: HT/HZ 84-PH 151, DG 88-89, DW 88-4556, DG 93-332 and DG 97-943 for processing; DG 88-89 and DW 88- 4556 for table use; HT/HZ 84-PH 151 for high starch content; DG 91-234 for resistance to Phytophthora infestans and DG 88-9 for resistance to Erwinia carotovora.
W IHAR w Młochowie w latach 1996-2005 zmienność genetyczną ziemniaka 2x przekazywano na poziom 4x w krzyżowaniach interploidalnych 4x-2x. W ośmiu cyklach krzyżowań otrzymano 233 kombinacje potomstw 4x, z których w syntezie materiałów wyjściowych wykorzystano 57 pochodzących z przekrzyżowania 16 klonów 2x, będących donorami nowych alleli wybranych cech, z 23 matecznymi formami 4x. Efektywność wiązania nasion w tych krzyżowaniach zróżnicowana była od 0,9 do 171,0 nasion/jagodę. W wyniku przeprowadzonej selekcji oraz analiz porównawczych pomiędzy potomstwami pochodzącymi z krzyżowań 4x-2x a potomstwami wzorcowymi 4x-4x wyróżniono klony 2x perspektywiczne w hodowli ziemniaka tetraploidalnego w kierunkach: przydatnych do przetwórstwa (HT/HZ 84-PH 151, DG 88-89, DW 88-4556, DG 93-332, DG 97- 943), przydatnych do bezpośredniej konsumpcji (DG 88-89, DW 88-4556), o podwyższonej zawartości skrobi (HT/HZ 84-PH 151), odpornych na Phytophthora infestans (DG 91-234) i odpornych na Erwinia carotovora (DG 88-9).
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00