Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Znaczenie trzmiela ziemnego w uprawie papryki i pomidora pod oslonami

Tytuł:
Znaczenie trzmiela ziemnego w uprawie papryki i pomidora pod oslonami
Autorzy:
Dobromilska, R
Fawcett, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/798508.pdf
Data publikacji:
1999
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
uprawa roslin pod oslonami
pomidory
zapylanie roslin
plonowanie
Bombus terrestris
jakosc
trzmiel ziemny
papryka
warzywa
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1999, 466; 493-502
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 1994 - 1998 w wysokim, nieogrzewanym tunelu foliowym założono dwa niezależne doświadczenia, w których porównywano wpływ różnych metod zapylania kwiatów na wysokość i jakość plonu odmian papryki i pomidora typu cherry. W doświadczeniu pierwszym testowano trzy odmiany papryki (Bendigo, Mayata, Sono) oraz dwa sposoby zapylania (trzmiel ziemny, samozapylenie). Analiza wyników dotyczących plonowania roślin wykazała, że zapylanie papryki przez trzmiela ziemnego powodowało istotne zwiększenie plonu ogólnego i poszczególnych jego frakcji. Najkorzystniejszą reakcję na zapylanie kwiatów przez trzmiele obserwowano u odmian Bendigo i Mayata. W doświadczeniu drugim do zapylania kwiatów wykorzystano wibrator elektryczny oraz trzmiele ziemne. W przypadku badanych odmian (Evita, Favorita, Camelia) największy plon handlowy i wczesny otrzymano przy zastosowaniu trzmiela jako zapylacza. Odmiana Camelia tworzyła owoce o większej masie i grubszych ściankach. Jakość owoców powstałych po zapyleniu przez trzmiele była lepsza.

In a high, not heated plastic tunnel two independent experiments were carriced out in 1994 - 1998. The aim of this study was to compare the effects of various methods of flower pollination and plant cultivars on the quality and quantity of sweet pepper and cherry tomato yields. In the first experiment three sweet pepper cultivars (Bendigo, Mayata, Sono) and two methods of pollination (bumble bee, self-pollination) were tested. The analysis of yielding results showed that the plants pollinated by bumble bees significantly increased the total yield and all its fraction. The most positive reaction for the flower pollination by bumble bees was observed in Bendigo and Mayata cv. In the second experiment either, an electric vibrator and bumble bees were used for flower pollination. The highest marketable and early yields in case of all tested cultivars (Evita, Favorita, Camelia) were obtained when the bumble bees were used as pollinators. The Camelia cultivar formed the fruits of greater weight and higher pericarp volume than the other cultivars. The fruits formed as a result of bumble bee-pollination were of better quality.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies