Tytuł pozycji:
Biologiczne skutki technizacji produkcji zwierzęcej
- Tytuł:
-
Biologiczne skutki technizacji produkcji zwierzęcej
Biological results of technicality processes of animal production
- Autorzy:
-
Fabirkiewicz, A.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/798497.pdf
- Data publikacji:
-
2002
- Wydawca:
-
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Źródło:
-
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 486, 2
0084-5477
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The production of food, technically assisted in the area of biological changes, often creates uncertain situations regarding all consequences of that activity.
The great number of modem breeding herds in the event of mismanagement of production may generate a danger to the environment. In the mechanization of animal production as well as the other spheres of activity there is a close relation between man machine, animal and environment. The largest ecological threat in animal production is excessive concentration of animals. The reason is the production of large amounts of excrements and emission of nitrogen and phosphorus compounds, sulphuretted hydrogen and cloacal gases into the natural environment. Those disadvantageous occurrences could be effectively prevented by using organizational - technological methods, which necessitate special technical measures.
Wspomagana technicznie produkcja żywności w obszarze przemian biologicznych, stwarza w wielu wypadkach sytuacje niepewne co do całości skutków tej działalności.
Duża liczebność nowoczesnych stad hodowlanych może w wyniku błędnie prowadzonej produkcji wytwarzać zagrożenia ekologiczne. W mechanizacji produkcji zwierzęcej jak i w innych dziedzinach życia zachodzi ścisły stosunek między człowiekiem, maszyną, zwierzęciem i środowiskiem. W produkcji zwierzęcej największe zagrożenia ekologiczne występują przy nadmiernej koncentracji zwierząt. Przyczyną jest produkcja dużej ilości odchodów i występujące wtedy emisje związków azotu i fosforu, siarkowodoru i gazów kloacznych do środowiska naturalnego. Skutecznie zapobiegają tym niekorzystnym zjawiskom, sposoby organizacyjno- technologiczne, ale wymagające stosowania odpowiednich środków technicznych.