Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Zawartość węgla i azotu wprowadzona do gleby z resztkami pozbiorowymi bobiku

Tytuł:
Zawartość węgla i azotu wprowadzona do gleby z resztkami pozbiorowymi bobiku
Autorzy:
Czekala, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/797997.pdf
Data publikacji:
2003
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2003, 494
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące zawartości węgla i azotu w nadziemnych organach wegetatywnych i masie korzeniowej bobiku oraz ich ilości pozostawiane na polu z plonem tych organów. Z trzyletnich badań wynika, że tak deszczowanie, jak i sposoby uprawy nie miały większego wpływu na zawartość węgla i azotu w badanych organach z wyjątkiem liści. Wpływ ten ujawnił się natomiast w ilości obu składników pozostających z plonami na polu. Wykazano, że najmniejsze ilości węgla i azotu pozostawiał bobik uprawiany na obiektach nie deszczowanych oraz w siewie bezpośrednim. Średnio rocznie dopływ węgla wynosił 3680,3 kg a azotu 111,71 kg na hektar.

The paper presents results of investigations on carbon and nitrogen concentrations in overground vegetative parts and roots of faba bean and their quantities left on the field with post-harvest residues. It is evident from three-year long experiments that neither sprinkling irrigation nor methods of cultivation had a significant influence on concentrations of carbon and nitrogen in the examined organs with the exception of leaves. However, this influence became apparent in the amount of both elements left with post-harvest residues in the field. It was found that the lowest concentrations of carbon and nitrogen were determined in faba bean in the treatment without sprinkling irrigation and direct sowing. On the average, annual quantities of carbon left on the field reached 3680.3 kg and that of nitrogen - 111.71 kg per hectare.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies