Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wyznaczanie współczynnika Poissona korzeni marchwi

Tytuł:
Wyznaczanie współczynnika Poissona korzeni marchwi
Autorzy:
Golacki, K.
Obroslak, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/797951.pdf
Data publikacji:
1998
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1998, 454, 1
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W pracy zastosowano metodę Hughesa i Segerlinda do wyznaczania wartości współczynnika Poissona korzeni marchwi. Pomiarów dokonywano w pięciu terminach badań dla trzech poziomów naprężeń uzyskiwanych w teście ściskania.

The objective of this study was to check the Hughes and Segerlind procedure to determine Poisson's ratio for carrot roots and to determine the influence of storage time and parameters of experiment on its value. The procedure requires two uniaxial compression tests. In presented investigations the first cylindrical shaped sample was compressed axially inside a rigid die. The second sample coming from the same root was compressed without restrain. Measurements of Poisson's ratio were carried out for five storage times and for three stress levels. As a result of the experiment the average values of Poisson's ratio were found to range from 0,39 to 0,45.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies