Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Waloryzacja ekotypów kostrzewy trzcinowej (Festuca arundinacea Schreb.)

Tytuł:
Waloryzacja ekotypów kostrzewy trzcinowej (Festuca arundinacea Schreb.)
Valorization of ecotypes of Festuca arundinacea SCHREB.
Autorzy:
Sawicki, B.
Dabrowska, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/797639.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 497, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W roku 1999 z siedlisk naturalnych województwa lubelskiego wyselekcjonowano 16 ekotypów kostrzewy trzcinowej i przeniesiono je jako klony do kolekcji polowej traw w Ogrodzie Botanicznym UMCS w Lublinie. Badania przeprowadzono w latach 1999-2002. W ocenie ekotypów zwrócono uwagę na następujące cechy: plon suchej masy, liczbę pędów wegetatywnych i generatywnych, wysokość roślin, długość kwiatostanów, przezimowanie, odporność na choroby, długość i szerokość blaszki liściowej, początek kłoszenia, początek kwitnienia, walory ozdobne. Plony suchej masy kostrzewy trzcinowej wahały się między 0,128 a 0,183 kg. Ekotypy z Adamowa i Kozłówki plonowały istotnie lepiej od wzorca, zaś ekotypy z Głębokiego Izabelina, Kaznowa i Wandzina plonowały na poziomie odmiany wzorcowej. Ekotypy z Adamowa i Kozłówki oceniono również najlepiej pod względem takich cech, jak: liczba pędów wegetatywnych i generatywnych oraz długość blaszek liściowych i wysokość roślin. Ekotypy najsłabiej plonujące należały do grupy wczesnej, a ich pozostałe cechy były istotnie słabsze od wzorcowej odmiany. Plony suchej masy były skorelowane ze wszystkimi badanymi cechami. Najlepiej plonujące ekotypy odznaczały się dobrym przezimowaniem, wysoką odpornością na choroby grzybowe oraz najwyższą oceną walorów ozdobnych.

In 1999, sixteen ecotypes of Festuca arundinacea were selected from natural habitats in the Lublin region and transferred as clones to the collection of grasses in the Botanical Garden of Maria Curie-Skłodowska University, Lublin. Studies on them were carried out in the years 1999-2002, in which the following features were taken into consideration: dry matter yield, the number of vegetative and generative shoots, plant heigh, inflorescence length, wintering, resistance to diseases, length and width of leaf blades, the heading and flowering onset, and decorative values. The dry matter yield of Fesluca arundinacea ranged from 0.128 to 0.183 kg. The dry matter yield of the ecotypes from Adamów and Kozłówka was higher than that of the control variety. The features such as the number of vegetative and generative shoots, the lenght of leaf blades and plant height of the above mentioned ecotypes were very similar to those of the control. The dry matter yield of the ecotypes from Głębokie, Izabelin, Kaznów and Wandzin was as high as that of the control variety. However, the dry matter yield of the ecotypes belonging to the group of the earlier heading and flowering onset was the lowest, and their above mentioned features were significantly weaker. The dry matter yields of all ecotypes were correlated with the studied features. The ecotypes of the highest dry matter yield were characterized by a good wintering, a high resistance to fungal diseases and the best estimation of decorative values.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies