Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw poliakryloamidu na wschody wybranych gatunkow roslin warzywnych

Tytuł:
Wplyw poliakryloamidu na wschody wybranych gatunkow roslin warzywnych
Autorzy:
Debicki, R
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/797605.pdf
Data publikacji:
1996
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
fasola
podloza mineralne
uprawa roslin
wschody
wlasciwosci fizyczne
burak cwiklowy
dodatki do podlozy
poliakryloamid zob.polyakrylamid
polyakrylamid
pietruszka
warzywa
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1996, 429; 95-99
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W doświadczeniach modelowych badano wpływ różnych dawek poliakryloamidu - PAM (0,01; 0,1 i 0.2 % s.m. gleby) na wschody buraka ćwikłowego, fasoli i pietruszki w glebie gliniastej i lessowej. Dodatek PAM znacznie poprawia właściwości fizyczne podłoży mineralnych, co miało bezpośredni, dodatni wpływ na wschody roślin testowych i ich równomierność.

In model laboratory experiments the effects of different doses of polyacrylamide (PAM) on germination of red beet, French bean and parsley in loamy and silty soil were studied. The addition of PAM significantly altered physical properties of mineral substrates which, in turn, positively affected plant germination.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies