Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ miedzi na zawartość barwników fotosyntetycznych u kukurydzy uprawianej w kulturach wodnych

Tytuł:
Wpływ miedzi na zawartość barwników fotosyntetycznych u kukurydzy uprawianej w kulturach wodnych
The effect of copper on photosynthetic pigment contents in maize cultivated in water cultures
Autorzy:
Jasiewicz, C.
Zemanek, M.
Antonkiewicz, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/797515.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 496, 2
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Toksyczność miedzi ujawnia się w warunkach nadmiernej jej koncentracji w środowisku, oddziałując destrukcyjnie na organizm na wielu poziomach jego organizacji i pełnionych funkcji. Celem badań było określenie wpływu wzrastających dawek miedzi na plon, zawartość miedzi i chlorofilu oraz karotenoidów w liściach kukurydzy. Schemat doświadczenia obejmował 10 obiektów ze wzrastającymi dawkami miedzi: (0; 1; 2; 4; 6; 8; 12; 16; 24; 32 mg Cu·dm⁻³). Doświadczenie prowadzono w warunkach kultur wodnych przez okres siedmiu tygodni. Stwierdzono, że miedź była akumulowana głównie w korzeniach, mniej w liściach a najmniej w łodygach. Wzrastające stężenia miedzi w pożywce powodowały regularny wzrost zawartości miedzi w badanych częściach kukurydzy. Istotne obniżenie zawartości chlorofilu a zarejestrowano w obiekcie, w którym zastosowano 12 mg Cu·dm⁻³, chlorofilu b w obiekcie o stężeniu 4 mg Cu·dm⁻³. W porównaniu z kontrolą zawartość chlorofilu a w obiekcie o najwyższym stężeniu miedzi spadła o 33%, chlorofilu b o 29%, a karotenoidów o 40%.

Copper toxicity becomes apparent with its excessive concentrations in the environment destructively affecting organisms on many levels of its organisation and functions. The goal of the research was to determine the influence of increasing doses of copper on the yield, copper, chlorophyll and carotenoid contents in maize leaves. The experimental design comprised 10 objects with increasing doses of copper: (0; 1; 2; 4; 6; 8; 12; 16; 24 and 32 mg Cu·dm⁻³). The experiment was conducted in the aquaculture for seven weeks. It was found that copper was accumulated mainly in roots, less was found in leaves and the least in stems. Increasing cooper concentrations in medium caused a regular raise in this element contents in the studied plant parts. A significant decrease in chlorophyll a content was registered on the object where 12 mg Cu·dm⁻³ was used and chlorophyll b in the object with 4 mg Cu·dm⁻³. As compared with the control, chlorophyll a content in the object with the highest copper concentration declined by 33%, chlorophyll b by 29% and carotenoids by 40%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies