Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena zawartosci niektorych mikroelementow w warzywach z wybranych ogrodow dzialkowych Wroclawia. Czesc III. Zawartosc niklu

Tytuł:
Ocena zawartosci niektorych mikroelementow w warzywach z wybranych ogrodow dzialkowych Wroclawia. Czesc III. Zawartosc niklu
Autorzy:
Gontarz, B
Dmowski, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/797237.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
salata
mikroelementy
buraki cwiklowe
nikiel
ogrody dzialkowe
zawartosc mikroelementow
seler
marchew
kapusta
pietruszka
Wroclaw
warzywa
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 502, 2; 775-779
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Zawartość niklu w badanych warzywach różniła się istotnie. W częściach zielonych najwięcej niklu stwierdzono w sałacie 20 mg·kg⁻¹ s.m. W pozostałych warzywach było mniej, a mianowicie: o 11% w liściach selera, o 23% w naci pietruszki i o 59% w kapuście. W korzeniach warzyw najwięcej niklu stwierdzono w selerze - 1,41 mg·kg⁻¹ s.m. W pozostałych korzeniach warzyw niklu było mniej: o 6% w korzeniach pietruszki, o 23% w burakach ćwikłowych i o 43% w marchwi. Średnio najwięcej niklu warzywa zawierały uprawiane na glebie ciężkiej przy ulicy Zwycięskiej. Zawartość niklu we wszystkich badanych warzywach nie przekraczała dopuszczalnych wartości do celów konsumpcyjnych.

The content of nickel in studied vegetables differed significantly. In green parts of plants most nickel was found in lettuce - 20 mg·kg⁻¹ DM. In the other vegetables that content was relalively lower: by 11% in tops of celery, by 23% in tops of parsley and by 59% in cabbage. As for the roots, most of nickel was found in celery - 1.41 mg·kg⁻¹ DM. In roots of the other vegetables nickel content was less: by 6% in parsley, by 23% in red beet and by 43% in carrot. On average, the highest content of nickel was stated in vegetables grown on the heavy soil by Zwycięska Street. The content of nickel in all the tested vegetables did not exceed the limits allowed for consumption purposes.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies