Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Aspekty ekologicznej uprawy ziemniaka uwzględniającej zasady dobrych praktyk rolniczych

Tytuł:
Aspekty ekologicznej uprawy ziemniaka uwzględniającej zasady dobrych praktyk rolniczych
Aspects of potato ecological cultivation considering the rules of good agricultural practices and the system of product identification
Autorzy:
Rykaczewska, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/797013.pdf
Data publikacji:
2002
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2002, 489
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ekologiczna uprawa ziemniaka ma potrójny cel: uzyskanie bulw wysokiej jakości i osiągnięcie określonego poziomu przy uwzględnieniu ochrony środowiska naturalnego. Polski Kodeks Dobrej Praktyki Rolniczej jest przewodnikiem pokazującym jak ochronić środowisko w procesie produkcji rolnej. Jest adresowany nie tylko do rolników, ale również do osób odpowiedzialnych za politykę rolną. Proekologiczny system racjonalnej produkcji ziemniaka, wypełniający przestrzeń między konwencjonalną a znacznie droższą produkcją organiczną, wydaje się być systemem bardziej sprzyjającym środowisku, ze względu na zaangażowanie się w nią znacznie większej liczby producentów aniżeli w produkcję organiczną. System identyfikacji produktu „traçabilité" ma na celu zapewnienie konsumentów o dobrym pochodzeniu towaru. Wiąże się z numerowaniem poszczególnych partii ziemniaków i gwarantuje udzielanie ścisłych informacji o produkcie, a wszystkie dane zawarte są w komputerowym banku informacji.

Ecological potato cultivation has a triple purpose: obtaining of high quality tubers and reaching the definined level production considering the protection of natural environment. Polish Code of Good Agricultural Practice is a quide showing how to protect environment in the process of agricultural production. It is addressed not only to farmers but also to the persons responsible for agricultural politics. Proecological system of reasonable production, filling gap between conventionally produced potatoes and the much more expensive organically grown potatoes seems to be more favourable for the environment with regard to participation a bigger number of farmers. The system of product identification „traęabilite" assures consumers about its origin. It is connected with numbering several lots of selling potatoes and guarantees strict information concerning the product. All data are contained in a computer bank of information.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies