Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Intensywnosc ciemnienia enzymatycznego a zawartosc zwiazkow fenolowych w roznych czesciach bulw ziemniaka

Tytuł:
Intensywnosc ciemnienia enzymatycznego a zawartosc zwiazkow fenolowych w roznych czesciach bulw ziemniaka
Autorzy:
Grudzinska, M
Zgorska, K
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/796992.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
ziemniaki
bulwy
ciemnienie bulw
ciemnienie enzymatyczne
zwiazki fenolowe
zawartosc zwiazkow fenolowych
potato
tuber
tuber darkening
enzymatic browning
phenolic compound
phenolic compound content
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2006, 511, 2; 585-591
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The experiment determined the relationship between enzymatic darkening and the content of phenolic compounds in different parts of potato tubers. 14 cultivars grown at Plant Breeding and Acclimatization Institute were used in the study. The tubers were divided into 4 parts to be compared (bud-end, stem-end, vascular ring and core tissue). Percentage of phenolic compound content was determined in four parts of tubers as well as darkening of potato pulp after 30, 60, 180 and 240 min. The enzymatic darkening was measured by objective method (Minolta CR-300) and the subjective one. Percentage of phenolic compound contents was the highest in the stem-end (49 mg‧100 g⁻¹ FM). No significant differences were found in phenolic compound contents for particular parts of the tubers. However significant differences in enzymatic darkening were observed in the parts of tubers after 30, 60 and 180 min, as well as the close relationship between phenolic compound contents and enzymatic darkening intensity of particular tuber parts.

W pracy określono zależności między ciemnieniem enzymatycznym a zawartością związków fenolowych w różnych częściach bulw ziemniaka. Badania przeprowadzono na 14 odmianach bulw ziemniaka, które uprawiane były na polu doświadczalnym Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin, Oddziału w Jadwisinie. Próby dzielono na cztery części: stolon, wierzchołek, rdzeń zewnętrzny, rdzeń wewnętrzny. W każdej z nich wykonano następujące analizy: zawartość związków fenolowych, zmianę barwy metodą subiektywną, zmianę barwy metodą obiektywną. Barwę poszczególnych części bulw oznaczano w następujących odstępach czasowych: 30 min, 60 min, 180 min, 240 min. Największą zawartość związków fenolowych miała część stolonowa (49 mg‧100 g⁻¹ produktu). Nie stwierdzono istotnych różnic w poziomie zawartości związków fenolowych w poszczególnych częściach bulwy. Wykazano jednakże istotne różnice skłonności do ciemnienia enzymatycznego poszczególnych części bulw po 30, 60 i 180 min oraz wysoką współzależność między zawartością związków fenolowych a brunatnieniem enzymatycznym w poszczególnych partiach bulw.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies