Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Evaluation of technological quality of rapeseeds dried in industrial driers

Tytuł:
Evaluation of technological quality of rapeseeds dried in industrial driers
Ocena technologicznej jakosci nasion rzepaku suszonych w suszarkach przemyslowych
Autorzy:
Sadowska, J
Fornal, J.
Ostaszyk, A.
Winnicki, T.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/796888.pdf
Data publikacji:
1995
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
wlasciwosci mechaniczne
wartosc technologiczna
rzepak
nasiona
suszenie
suszarki przemyslowe
zdolnosc kielkowania
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1995, 427; 127-135
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Greater susceptibility of rapeseeds to crushing and reduced oil recovery during extraction might result from unproper post-harvest drying. The effect of drying in selected types of industrial driers on seed processability was studied. Indices for the estimation of seed processability, i.e., Por/Pod and τd/τr ratios, which consider the variety differences, are proposed. The quality,of dried seeds varied depending on the type of drier and the drying parameter restrictions.

Ponieważ często zdarzało się, że nasiona rzepaku dosuszane po zbiorze nie nadawały się do przerobu dwustopniowego (brak perkolacji rozpuszczalnika uniemożliwiał ekstrakcję oleju) pobrano do analizy próbki nasion zbiorów 1993 r. suszonych w przemysłowych suszarkach bębnowych SB 13 i komorowych (Socama, M-817 i LAW). Przeprowadzono ocenę jakości nasion po zbiorach i po suszeniu analizując: zdolność kiełkowania nasion, technologiczną przydatność nasion ocenianą testem aglomeracji i czasem perkolacji rozpuszczalnika przez warstwę rozdrobnionych nasion, jakość oleju pozyskanego z wybranych prób nasion mierzoną liczbami kwasową i nadtlenkową, stopień makro- i mikrouszkodzeń nasion oraz właściwości mechaniczne i zdolność wyolejania nasion. Ocena jakości nasion po zbiorach nie była jednoznaczna. Przydatność technologiczna nasion i jakość oleju surowego była dobra lecz zdolność kiełkowania nasion 1 bardzo słaba. Nasiona charakteryzowały się stosunkowo niską odpornością mechaniczną (niskie wartości punktu olejowego) choć stopień uszkodzeń nasion po zbiorze był niski. Przemysłowe suszenie nasion w suszarkach tak bębnowych jak i komorowych powodowało zmiany wartości wszystkich badanych parametrów, wyrazistsze po suszeniu nasion w suszarkach bębnowych. Wskaźniki eliminujące zróżnicowanie nasion po zbiorach tj. τsusz/τsur (do oceny wydłużenia czasu perkolacji) i Psur/Psusz (do oceny obniżenia odporności mechanicznej nasion) potwierdziły także silniejsze zmiany w nasionach suszonych w suszarkach bębnowych. W danych warunkach (poprawne sterowanie procesem suszenia, nasiona o stosunkowo niewysokiej początkowej wilgotności) technologiczna jakość wszystkich suszonych nasion pozostała poprawna. Sądzić zatem należy, że obserwowane obniżenie jakości nasion podczas suszenia może być przyczyną dyskwalifikacji partii tylko w przypadku suszenia nasion o wysokiej wilgotności początkowej. W praktyce, w tych przypadkach wydłuża się najczęściej czas suszenia co może prowadzić do przesuszenia nasion powodującego ich nadmierną kruchość. Przesuszenie szczególnie łatwo może się zdarzyć w suszarkach bębnowych SB 1.5, w których stosuje się wyższe temperatury suszenia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies