Wpływ metody suszenia na właściwości mechaniczne i strukturę suszów jabłkowych Effect of drying method on mechanical properties and structure of dried apples
The effect of drying method on mechanical properties and structure of dried apples was determined. Compression tests and examination of microphotographs of dried apples showed that mechanical properties are greatly dependent on drying method. It was also observed that drying method affects the structure of apple tissue.
Badano wpływ metody suszenia na właściwości mechaniczne i strukturę jabłek suszonych konwekcyjnie, mikrofalowo i sublimacyjnie. Na podstawie testów ściskania i obrazów mikroskopowych stwierdzono, że zastosowanie każdej i tych metod daje susze o zróżnicowanej wytrzymałości mechanicznej i struktura tkankowej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00