Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Resistance of rape seeds to the impact of dynamic forces

Tytuł:
Resistance of rape seeds to the impact of dynamic forces
Odpornosc nasion rzepaku na dzialanie sil dynamicznych
Autorzy:
Szwed, G
Tys, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/796344.pdf
Data publikacji:
1995
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
odpornosc na uszkodzenia
rzepak
odpornosc nasion
nasiona
uszkodzenia mechaniczne
obciazenia dynamiczne
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 1995, 427; 83-86
0084-5477
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Results of investigations on the susceptibility of rape seeds to macro- and microdamage caused by the dynamic contact between seed and metal are presented in this paper. The damage is understood as a disturbance of the continuity of seed tissues as a result of the impact of external mechanical factors. The presence of the damage may cause the initiation of unfavourable chemical and biological reactions inside seeds and, as a consequence, can cause the decrease of their technological and reproductive values. The investigations were carried out with four winter rape varieties taking into consideration the size of seeds, point and energy of impact. An evaluation of macro- and microdamage was made with the method elaborated earlier at the Institute of Agrophysics in Lublin. The investigations show that varietal features significantly differentiate the resistance of seeds to damage. From among varietes under investigation the least resistant to impacts appeared to be Mar and the most resistant - Ceres. It was also found that the point of impact in seed has significant effect on its resistance. It is markedly visible with the smallest seeds (fraction 1.8 mm). Seed damage was evaluated in dependence on a wide range of impact energy (from 0.3 to 1.8 mJ). The results obtained show that small seeds undergo greater damage in comparison to larger ones. It is more visible at higher ranges of impact energy.

W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczące podatności nasion rzepaku na makro- i mikrouszkodzenia wynikłe z dynamicznego kontaktu nasiono-metal. Uszkodzenia te rozumiane są jako naruszenie ciągłości tkanek nasion w wyniku oddziaływania zewnętrznych czynników mechanicznych. Obecność tych uszkodzeń może mieć wpływ na inicjację niekorzystnych przemian chemicznych i biologicznych w nasionach a w konsekwencji może spowodować obniżenie jego wartości technologicznej i reprodukcyjnej. Badania przeprowadzono na czterech odmianach rzepaku ozimego biorąc pod uwagę wielkość nasion oraz miejsce i energię uderzeń. Oceny makro- i mikrouszkodzeń dokonywano według metodyki opracowanej wcześniej w Instytucie Agrofizyki PAN w Lublinie. Przeprowadzone badania wskazują, że cechy odmianowe istotnie różnicują odporność nasion na uszkodzenia. Z badanych odmian najmniej odporną na uderzenia okazała się odmiana Mar, natomiast najbardziej Ceres. Stwierdzono również, że miejsce uderzenia w nasiona ma bardzo istotny wpływ na ich wytrzymałość. Najwyraźniej jest to jednak widoczne u nasion najmniejszych (frakcja 1,8 mm). Uszkodzenia nasion oceniano w zależności od szerokiego zakresu energii uderzenia (od 0,3 do 1,8 mJ). Uzyskane wyniki wskazują, że nasiona małe ulegają większym uszkodzeniom w porównaniu do nasion większych. Uwidacznia się to szczególnie wyraźnie przy wyższych zakresach energii uderzenia.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies