Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wplyw poziomu ochrony oraz nawozenia azotem na zawartosc niektorych mikroelementow w ziarnie kilku odmian jeczmienia jarego

Tytuł:
Wplyw poziomu ochrony oraz nawozenia azotem na zawartosc niektorych mikroelementow w ziarnie kilku odmian jeczmienia jarego
Autorzy:
Nowak, W
Zbroszczyk, T
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/796246.pdf
Data publikacji:
2004
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
ochrona roslin
mikroelementy
azot
jeczmien jary
zawartosc mikroelementow
ziarno
nawozenie azotem
Źródło:
Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych; 2004, 502, 1; 261-266
0084-5477
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W latach 2001-2003 przeprowadzono badania z trzema odmianami jęczmienia jarego, w tym dwoma oplewionymi (Refren, Bryl) oraz jednej nieoplewionej (Rastik). Badano wpływ poziomu ochrony (podstawowy i pełny) oraz zróżnicowanego nawożenia azotem na zawartość cynku, miedzi, manganu i żelaza. Stwierdzono, że pełny poziom ochrony wpłynął istotnie na zawartość badanych mikroelementów. Zwiększone nawożenie azotem wpłynęło istotnie tylko na zawartość Zn i Fe. Między odmianami wystąpiło istotne zróżnicowanie zawartości Zn, Cu i Fe.

The experiment with three spring barley cultivars including two husked cultivars (Refren and Bryl) and one non-husked (Rastik) was carried out in 2001-2003. The influences of chemical protection level (basic and full) as well as diverse nitrogen fertilization on zinc, copper, manganese and iron content were studied. It was stated that the full protection level significantly affected the contents of studied microelements. Increased nitrogen fertilization strongly influenced on Fe and Zn contents only. Significant differentiation in Zn, Cu and Fe contents occured among the cultivars.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies